17 Mayıs 2012 11:29

Kürtçe şarkıya yine hapis cezası

MANİSA’nın Gölmarmara İlçesi’nde 2011 yılında düzenlenen Newroz kutlamalarında sahne alan MKM ekibi Koma Çiyayê Munzur üyelerinden Kürtçe şarkı söyleyen Çetin Güler ve bağlama çalan Metin Güler kardeşler hakkında, İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘örgüt propagandası&rsqu

Kürtçe şarkıya yine hapis cezası
Paylaş

MANİSA’nın Gölmarmara İlçesi’nde 2011 yılında düzenlenen Newroz kutlamalarında sahne alan MKM ekibi Koma Çiyayê Munzur üyelerinden Kürtçe şarkı söyleyen Çetin Güler ve bağlama çalan Metin Güler kardeşler hakkında, İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘örgüt propagandası’ ile ‘suç ve suçluyu övme’açılan davada kardeşlere 10’ar ay hapis cezası verildi.
Cezanın gerekçesi konserde çalıp söyledikleri Berîtan ve Oremar parçaları.
Aldıkları cezayı değerlendiren Metin Güler, mahkeme başkanına açılımdan söz edilen bir dönemde söylenen iki şarkıdan neden dava açıldığını sorduğunu, hakimin ise kendilerine ‘Bölücü şarkılar söylüyorsunuz’ yanıtı verdiğini aktardı. Mahkemede, “Şarkı söylemekle ülke bölünmez” dediğini belirten Güler, kendi dilinde, halkın beğendiği şarkıları seslendirdiklerini ifade ederek, hazırlanan iddianamenin tamamen uydurma olduğunu dile getirdi. Güler, suç olarak nitelendirilen Oremar ve Berîtan şarkılarının çevirisinin de kasten çarpıtıldığını vurguladı. Şarkı söyleyen hakkında da bağlama çalan hakkında da dava açıldığını hatırlatan Güler, “Ben şarkı söylüyorum ceza alıyorum, kardeşim yanımda bağlama çalıyor o da ceza alıyor. Bu ülkede sadece şarkı söylemek değil bağlama çalmak da suç. Şarkıların bestesi bile bize ait değil. Halkın her yerde söylediği şarkılar, çocukların bile ezberlediği şarkılar yasaklanıyor. Neredeyse yaşamak bile suç oldu. Şarkı söyleme! Saz çalma! Ya ne yapalım” sözleriyle karara tepki gösterdi. (Manisa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay’dan Kürtçeye veto

SONRAKİ HABER

Engelliler için emsal karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...