02 Ekim 2016 09:35

Okuldan atılan 42 öğrenci için hukuki süreç başlatıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi'nde örgüt üyeliği iddiasıyla okuldan atılan 42 öğrenci için ÇHD'li avukatlar yürütmenin durdurulmasını istedi. 

Paylaş

Süleyman Demirel Üniversitesi'nde haklarında mahkeme kararı bulunmamasına rağmen "örgüt üyeliği" iddiasıyla okuldan atılan 42 öğrenci için ÇHD'li avukatlar yürütmenin durdurulmasını istedi. 

Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenler için 2015 yılında kampüste anma düzenleyen öğrencilere polis ve ırkçı gruplar saldırmış, saldırıya uğrayan 42 öğrenci hakkında "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla dava açılmıştı. Geçtiğimiz hafta üniversiteyle de ilişkisi kesilen öğrenciler için ÇHD üyesi avukatlar yargıya başvurdu. Önce okula dilekçe yazarak mahkeme kararı ile kesinleşmiş herhangi bir ceza bulunmadığını yineleyen avukatlar, idari mahkemeye giderek üniversite rektörlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu. 

'SINAVLARA ALINMADILAR'

DİHA’ya konuşan ÇHD'li Avukat Aynur Rüzgar, üniversite yönetiminin verilen cezaya itiraz için tanınan süre tamamlanmadan, öğrencilerden kimliklerini teslim etmelerini istediğini ve öğrencilerin sınavlara alınmadığını ifade etti.  

Öğrencilerin savunmasının dahi alınmadığını belirten Rüzgar, "Öğrenciler hakkında herhangi bir kesinleşmiş mahkeme kararı yok, savunma alınmamış, itiraz hakkı vermiş, süre verilmiş ama bunu beklemeden de tüm ilişkilerini kesmiş olması, öğrenci disiplin yönetmeliğine, anayasaya, insan haklarına yasalara uygun davranmadıklarını kabul ettiklerini, kendi koyduğu kurallara da dahi uymadıklarını göstermektedir" diye konuştu. 

Yaşanan hukuksuzluk ile birlikte öğrencilerin eğitim hakkından meslek edinme hakkına bir çok haklarının gasp edildiğini ifade eden Rüzgar, acilen yürütmeyi durdurma kararı verilmezse öğrencilerin eğitim anlamında daha fazla kaybının olacağını söyledi. Rüzgar, "Bu ağır ve haksız disiplin cezasıyla, öğrencilerin eğitim hakkı, meslek edinme hakkı ellerinden geri verilmemek üzere alınmıştır. Dava açabilecek paraları da olmayan öğrencilerin, dava yoluyla da olsa adalete erişim hakları mümkün olmayabilir. Eğer, mahkeme, yürütmeyi durdurma kararını acilen vermezse, açılan davalar kazanılsa bile öğrencileri üniversitelerine dönmeleri, birkaç yıl kaybetmeleriyle sonuçlanacaktır" dedi. (Isparta/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çorum’da kadın cinayeti

SONRAKİ HABER

Yarkadaş: Mülakatlarda emek gasbı yaşanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa