02 Ekim 2016 03:48

Stuttgart’ta ‘Kara Perşembe’ protestosu

Stuttgart'ta 'Kara Perşembe'yi protesto eylemleri devam ediyor.

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Her şey bir park yerinin talan edileceğinin duyulmasıyla başladı. Şehrin gürültüsünden kurtulup birazcık dinlenmek isteyen emekçilerin sığınağı. 

Mega proje (Stuttgart 21) ile buralar talan edilmeye başlandı. Projeyi başlatmak için yüzlerce ağacın kesilmesi gerekiyordu. Ancak şehirde büyük bir direniş vardı. Aydınlar, mühendisler, sanatçılar ve emekçiler “Bizlerin böyle bir istasyona ihtiyacımız yok. Var olan istasyon mimari bakımından çok güzel bunun biraz genişletilmesi ve bakımla şehrimizin ihtiyacına karşılık verir” dediler.

Altı yılı aşkın bir süredir kar-kış, tatil demeden insanlar kararlı bir şekilde mücadelelerine devam ediyor. Her pazartesi akşam saat 18.00’de şehir merkezinde bir araya gelip Tren istasyonuna doğru yürüyüşe geçmekteler. 

30 Eylül’de bu kez ‘Kara Perşembe’yi protesto etmek için gün boyu eylemler gerçekleştirildi. İnsanlar gece gündüz demeden İstasyonun etrafında ayrılmadı. Gençler parkın içine çadır kurup nöbet tuttular. Projenin başlatılmasını savunanlar bu kez kararlı oldukların belirttiler. ‘Kara Perşembe’ 30 Eylül 2012 Perşembe günü yaşanmıştı. Okul öğrencileri çağrı yaparak okul yerine direnişe katılmaya gelmişti. Eylem alanına eyalet genelinde polisler getirilmişti.  Polis göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve coplarla göstericilere saldırmaya başlamıştı. Yüzlerce kişi yaralanmış, yüzlercesi ise geçici olarak gözaltına alınmıştı. Ve bugün ‘Kara Perşembe’ olarak anılmaya başlandı.

‘BUGÜN VE YARIN DA  BURADA OLACAĞIM’

“Dün de buradaydım, bugün ve yarın da olacağım.” Bu sözler ‘Kara Perşembe’ saldırısında polis saldırısından nasiplenen öğrencinin sözleri. “Kürsüye çıktığımda ben o zaman 14 yaşında çocuktum. Şehirde olup bitenlere kayıtsız kalamazdım. Arkadaşlarımla okula gitmeyip eyleme geldim. Polis bize hayvanca saldırdı. Bugün 20 yaşındayım ve sizlerle birlikte direnişe devam ediyorum” sözleri dakikalarca alkışlandı.

Eylem bilgilenme çadırının önünde yürüyüş sona erdi. 

ÖNCEKİ HABER

Başlangıçta o vardı: Halid Ziya Uşaklıgil

SONRAKİ HABER

Macaristan’da mülteci kotası referandumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...