02 Ekim 2016 03:28

Atatürk Kitaplığı dijitalleşiyor

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, kütüphanecilik ve bilgi hizmetleri alanında da gelişmelere yol açıyor.

Paylaş

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, birçok alanda olduğu gibi kütüphanecilik ve bilgi hizmetleri alanında da gelişmelere yol açıyor. İlköğretim öğrencisinden üniversitliye, akademisyenden uluslararası araştırmacılara kadar çok geniş kitlelere hizmet veren, İstanbul’un en fonksiyonel kütüphanelerinden Atatürk Kitaplığı dijital ortama kapılarını açtı.

2013 tarihinde İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından başlatılan proje 14 Ocak 2014 tarihinde sonuçlandırılacak. Projeyle kitaplıkta bulunan 40 bin adet nadir eserin uluslararası kütüphanecilik standartlarına uygun olarak kataloglanması ve eserlerin taranarak sayısal ortama aktarılması, depolanması ve web üzerinden ücretsiz olarak hizmete sunulması hedefleniyor. 

Uzmanlar Atatürk Kitaplığındaki yayınların sayısal ortama aktarılmasıyla eserlerin kullanımından kaynaklanan yıpranmaların ortadan kalkacağını ve dijital ortama aktarılan yayınların web ortamına da açılarak bu yayınlara mekana ve zamana bağlı kalmadan erişimin sağlanabileceğini belirtiyor.  Proje haricinde Atatürk Kitaplığı koleksiyonunda bulunan Osmanlı dönemine ait süreli yayın, kartpostal, albüm, harita, salname, yazma ve gravürlerden oluşan 1 milyon 150 bin görüntü halihazırda sayısal ortamda okuyucu hizmetine sunulmuş olup bu eserler kütüphane içerisinde internet üzerinden kullanıcı erişimine açık. 

70 BİN NADİR ESER

Kütüphanede yaklaşık olarak 350 bin cilt/adet eser bulunuyor. Nadir eser sayısı 70 bin olan kitaplıkta 5 bin civarında el yazması eser bulunuyor. Nadir eserlerin 36 bini Arap harfli (50 Atlas, 600 salname, 350 takvim) 3 bin 500’ü Arapça, 500’ü de Farsça kitap.

İLK OSMANLICA KİTAP DA DİJİTAL ORTAMDA 

Proje kapsamında Avrupa’da basılmış ilk Osmanlıca kitaplardan olan 1593 tarihli İbni Sina’nın el-Kanun fi’t-Tıb kitabı ile Nasırüddin et-Tusi’nin 1594 tarihinde Roma’da basılmış olan eseri Kitab Tahrir Usul li-Oklides sayısal ortama aktarılacak. Bunların yanı sıra Abdullah Cevdet, Ahmet Mithat, Ali Suat, Fuat Köprülü, Hasan Ali Yücel, Mehmet Akif Ersoy, Osman Nuri Ergin, Ruşen Eşref, Fatma Aliye Hanım ve Fahrettin Kerim Gökay gibi Osmanlı basın ve yazın ha-yatının önemli simalarının eserleri de sayısal ortama aktarılacak.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Azot işçileri: Sendika yeni bir yol haritası belirlemeli

SONRAKİ HABER

Maçka’da ekoloji pikniği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...