02 Ekim 2016 03:23

Azot işçileri: Sendika yeni bir yol haritası belirlemeli

Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan Azot Gübre’de grev devam ediyor. Direniş, 42 günü geride bıraktı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan Azot Gübre’de grev devam ediyor. Fabrika önünde tutulan nöbetle 42 günü geride bırakan işçiler seslerini duyuramamaktan ve OHAL gerekçesiyle yapmak istedikleri her şeyin yasak olmasından şikayetçi. Örgütlü oldukları sendika Petrol-İş’in de acilen yeni yol haritası çıkarmasını isteyen işçiler, “Artık sesimizi duyurmak için eylem yapmalıyız” diyor.

BU OHAL İŞÇİLERE  KARŞI MI ÇIKARILDI?

Grevin başladığı günden beri hiçbir gelişmenin yaşanmadığını söyleyen bir işçi; “Bayramdan sonra eylem planımız olacak dendi fakat bayram bitti halen bir şey yok ortada. Acilen sesimizi duyuracak eylemler, etkinlikler organize etmeliyiz. Fabrikanın üç kapısında ikişer kişiyle durmakla olmayacak bu. Öyle oluyor ki bizleri destek ziyaretine gelenler bizden daha kalabalık oluyor fabrika önünde. Sendikanın bu işi daha iyi bir şekilde organize etmesi gerek. Zaten bir şey yapmaya kalkıyoruz OHAL karşımıza çıkıyor. Bu OHAL işçilere mi çıkarıldı anlamadık gitti” dedi.

‘SENDİKA ACİL EYLEM  PLANI OLUŞTURMALI’

Kışın gelmesiyle şartların daha da zorlaştığını söyleyen bir başka işçi ise; “Sendikanın verdiği yardım parası masraflarımızı karşılamakta yetersiz. Kış geldi, okullar açıldı giderler her geçen gün artıyor. Hele ki ailede bir kişi çalışıyorsa onun için durum daha da zorlaşıyor. Fabrika önünde nöbet tutmaktan başka bir şey yapmıyoruz. Patronu rahatsız edici eylemler yapmalıyız artık. Sendikanın acil bir grev planı çıkarması gerek. Yoksa 15 günde bir gidip fabrika önünde 8 saat nöbet tutmakla olmayacak. Böyle olunca grevde miyiz değil miyiz belli değil. Çünkü nöbetin yoksa ya evde oturuyorsun ya da kahvede. Her gün olmasa dahi haftanın belirli günleri fabrika önünde kalabalık durmalıyız. Durmalıyız ki en azından çevre fabrikalarda bu fabrikada grev olduğu görülsün. Sendikamız grev dedi biz de her şeyi göze alarak çıktık ama devamı yok. Sendika eylemler planlasa bizler de sonuna kadar gideceğiz. Çünkü biz kararlıyız. Bir kere çıktık bu yola bu yoldan geri dönüş yok. Ya kazanacağız ya kazanacağız. Kazanmadan fabrikaya girersek asıl o zaman bizim bittiğimizin kanıtı olur” şeklinde konuştu. 

‘ORGANİZE OLURSAK  PATRON MASAYA OTURUR’

“İlk grev deneyimim” diyen bir başka işçi ise şunları söyledi; “Benim bildiğim, grevlerde eylemler olur, davul zurna olur. Ama bunların hiç biri bizim grevde olmadı. Ne yapmaya kalksak karşımıza OHAL duvarı çekildi. Bu şekilde de olmaz ki. Bizler daha organize bir şekilde hareket edersek bu OHAL duvarını aşarız ve patronu da masaya oturturuz. Grevi fırsata çevirerek, fabrikanın bakımını erkene çekiyor şu an. Bizim buna izin vermememiz gerekir. Gübre satışları da yok şu an. Patron da bizi greve zorladı açıkçası ve biz de greve çıktık. ‘Greve çıktılar fırsat bu fırsat’ diyerek hem maaş vermeyecek hem de 2017’de yapacağı fabrika bakımını erkene alıyor. Buna izin vermemeliyiz.”

FABRİKA ÖNÜNÜ DAHA  KALABALIK TUTMALIYIZ

“Fabrika önünde daha kalabalık beklemeliyiz” diyen bir başka Azot işçisi ise “15 günde bir gidip nöbet tutmanın ötesinde bir şey yapmalıyız. Biz greve çıktık. Sendikamız bize bu süreci iyice anlatmalı. Biz kararlıyız. Bu grevden geri dönmeyeceğiz diyoruz, ona göre yol haritası çıkarılmalı. Fabrika önünü kalabalık tutmalıyız. İşçi arkadaşlarımız gelmiyorsa, sendika bu arkadaşlarımızı çağırıp durumu tek tek anlatmalı bilinçlendirmeli. Neden kalabalık durmalıyız onu anlatmalı. ‘İşçi gelmiyor ben ne yapayım’ deyip çekilmemeli. Ne kadar kalabalık durursak patronu o kadar rahatsız ederiz. Ne kadar çok kamuoyu oluşturursak patronu o kadar köşeye sıkıştırırız, bunları anlatmalıyız. Bizim en büyük şanssızlığımız grevimizin OHAL’e denk gelmesi. Ne yapmak istesek yasakla karşılaşıyoruz. Bu da işleri zorlaştırıyor. Bizim şu anki durumumuz üç aylık ücretsiz izne çıkarılmış işçi durumu. 15 günde bir nöbet geliyor. Gidip tutuyoruz, sonrası ya evde ya da kahvede oturmak oluyor. Acilen bunu değiştirmeliyiz ve grevler nasıl olurmuş o şekle bürünmeliyiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

BMC’de daha fazla kâr için işçiler atılıyor

SONRAKİ HABER

Atatürk Kitaplığı dijitalleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...