02 Ekim 2016 03:21

BMC’de daha fazla kâr için işçiler atılıyor

250 işçinin daha işten atıldığı BMC fabrikasında işçiler gazetemize işyerinde yaşananları yazdı.

Paylaş

BMC İşçileri
İzmir

Pınarbaşı semtinde bulunan otomotiv ve savunma sanayine araç üreten fabrikamız BMC’de 250 işçi isten atıldı. İsten atılma gerekçesi küçülme olarak gösterilse de fabrikanın üretiminde bir değişim yok aksine kâr oranı gittikçe artıyor. 
İşten çıkarılmamızın asıl nedeni daha düşük ücretle yeni işçi alımı yaparak kâr oranını daha da büyütmek. Bayramdan önce de 60 işçi çıkarıldı. BMC bizim evimizdi. Bir çoğumuz gözümüzü BMC’de açmıştık. Geçtiğimiz yıllarda fabrikamıza, ekmeğimize sahip çıkmak için çeşitli eylemler yaptık, direndik. Fakat görüyoruz ki BMC’nin ruhunu iyi anlatamamışız. BMC işçinin yuvası, evi, ekmeği, alın teriydi. Gelinen noktada ise sadece kâr hırsıyla çalışan basit bir işletmeye dönüştü. Belki daha az ücret vererek daha fazla kâr edeceklerini düşünen yönetim kurulu ve patron gün geçtikçe işten aynı verimi alamayacağını görünce her şey değişecek, pişman olacaklar.

TÜRK METAL SENDİKASI YİNE ORTADA YOK!

Fabrikamız batma eşiğinde iken maaşlarımız aylarca yatmıyorken evimiz olan BMC ve emeğimize, ekmeğimize sahip çıkma duygularımız Türk Metal Sendikası yöneticileri tarafından kullanıldı. Bizler eyleme çıkana kadar sesi çıkmayan Türk Metal, biz işçilerin ardına takılmak zorunluluğu ile eylemlere katıldı. Şimdi yine BMC bitirilmek istenirken Türk Metal Sendikası sessizliğini koruyup aidatları cebe indirmekten başka bir şeye bakmıyor. Bir de işten çıkarılma sürecinde “Bizim sayemizde 2 maaş fazla tazminat alıyorsunuz” diyerek övünürken işten çıkarmayı patronla ve yönetim kuruluyla birlikte planladığını da açıkça söylemekten kaçınmıyor. İşçinin yanında taraf olması gereken sendikanın duvarında emek en yüce değer yazısı sadece o duvarda yazıyor. Bunların emeğe işçiye gram saygısı yok. Bizler emeğimize ekmeğimize ve ülkemizin geleceği için işimize sahip çıkmak isterdik. Fakat bu sendika bu duyguyu bile bizlere çok gördü. Sırf bu sendikadan kurtulduk diye çıkışı sevinçle karşılayanlarımız bile oldu.

ÖNCEKİ HABER

LNR seçimlerinde Türkiye’den tek gözlemci Evrensel

SONRAKİ HABER

Azot işçileri: Sendika yeni bir yol haritası belirlemeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...