02 Ekim 2016 00:11

Çocuklar okullarda korumasızlar

Yılda ortalama 20 çocuk okul kazalarında yaşamını yitiriyor. Eğitim kurumları ölüm saçmaya devam mı edecek?

Paylaş

Damla YELTEKİN
Ankara

Bundan 4 yıl önce, 2 Ekim günü 13 yaşındaki işitme engelli Yunus Eser, top oynamak için kaldığı okulun bahçesine çıktı. Bitişikteki Kredi Yurtlar Kurumunun bahçesine kaçan toplarını almak için demir parmaklıklara tırmandığında kaçak elektriğe kapılan küçük Yunus yaşamını yitirdi. Açılan dava sonucunda Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tazminat davası için “Yaşasa bile ailesine katkısı olmazdı” gibi skandal bir görüş bildirdi. 6 yaşındaki Efe Boz ise ders sırasında tuvalete gitmek için öğretmeninden izin istedi. Tuvalette ellerini yıkadığı sırada lavabonun üzerine düşmesiyle yaşamını yitiren Efe’nin ölümünün üzerinden de 6 yıl geçti. Okulların açıldığı şu günlerde akıllara “Bakım ve onarımı yapılmadığı için çocuklar yaşamlarını kaybetmeye devam edecek mi?” sorusu geliyor.
Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Onur Yılmaz, gelir durumunun daha yüksek olduğu bölgelerde bulunan okullarda bakım ve tadilat denilince akıllara granit yaptırmak gibi okulu “janjanlı gösteren” işler geldiğine dikkat çekti. Okul aile birliklerinin çocukların ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak işler yaptığını belirten Yılmaz, “Velilerin ekonomik durumunun iyi olmadığı okullarda ise hemen hemen hiçbir şey yapılmıyor. Devletin hiç kaynak ayırmadığı bir alan olduğu için okullar çok çabuk eskiyor ve tamir edilemediği için de çocuklar için fiziksel sorunlar doğuruyor” dedi. Bakım ve onarım yapılmayan okullarda, lavaboların düştüğünü, seramiklerin kırıldığını, korkulukların çürüdüğünü ve kiremitlerin düştüğünü belirten Yılmaz, “Pek çok risk ortaya çıkıyor. Emanet edildikleri okullarda, korumasız hale geliyorlar” dedi.

HER YIL 20 ÇOCUK ÖLÜYOR

Efe Boz’un ölümünden sonra hazırladıkları raporda yılda ortalama 20 çocuğun okul kazalarında yaşamını yitirdiğini belirten Yılmaz, ortalama 100 öğrencinin de okullarda yaralandığını ve sakatlanmalar meydana geldiğini söyledi. “AKP iktidarı döneminde eğitime en çok kaynak ayrıldığı söylendi. Rakamsal olarak böyle gözüküyor. Ancak bu özel firmalara, taşerona ayrılan kaynak” diye konuşan Yılmaz, örnek olarak da önceden devlet memuru olan hademelerin okulları temizlediğini şimdi ise taşeron temizlik firmalarının bu işi yaptığını söyledi. Bu konuda atılması gereken ilk iki adımın, kaynak aktarımı ve kaynağın doğru kullanılması olduğunu ifade eden Yılmaz, “Çok daha fazla kaynak aktararak çok daha fazla niteliksiz eğitim ortaya çıkartılıyor” dedi.
Yılmaz, darbe girişimi sonrası okullara olan ilginin daha da gerilediğini belirterek “Devlet tüm aygıtlarının önceliği FETÖ denen yapıyı ayıklamak. Bunlarla uğraşırken eğitimin asli sorunlarıyla, müfredat, okul yapısıyla, öğrenci ihtiyaçlarıyla uğraşılmıyor” dedi. Bu sorunların geri planda bırakıldığını vurgulayan Yılmaz, “Bu sorunlarla  ilgilenilmiyor. Ama bu sorunlar çocukların canını alıyor” dedi. 

‘OKULLAR HAZIR OLMADAN AÇILDI’

Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan ise, “Yaz döneminde yaşanan gelişmeler dikkate alındığında öğretmenlerin, okul idarecilerinin, okul müdürlerinin bir bölümünün görevden alındığı düşünüldüğünde büyük oranda okullar hazır olmadan açıldı” dedi. Sendika olarak okullarda iş güvenliği önlemleri alınmamasından kaynaklı öğrencilerin ve öğretmenlerin gördüğü zarara dair bir rapor hazırladıklarını belirten Bozdoğan, “Elektriğe kapılarak, okul duvarı üzerine düşerek, üzerine lavabo düşerek hayatını kaybeden öğrencilerimiz oldu. Umarım önlemler alınır ama bu sene bunlar öncelikli olacak gibi gözükmüyor” diye konuştu.


LİSEDE KAZAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Ankara Valiliği, Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde önceki gün suntaların öğrencilerin üzerine devrilmesiyle yaşanan kaza hakkında yazılı bir açıklama yaparak, kazada ihmal veya kusur olup olmadığının tespit edilmesi için soruşturma başlatıldığını aktardı.
Açıklamada, “Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde atölye önünde depolanmış ahşap suntaların öğrenciler tarafından ders amaçlı kullanılmak üzere alınması esnasında üzerlerine devrilmesi sonucu 5 öğrenci hafif şekilde yaralanmıştır. Öğrenciler yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilmişlerdir. Kaza ile ilgili ihmal ve kusur olup olmadığına yönelik olarak Valiliğimizce soruşturma başlatılmıştır” denildi. (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Sofi'nin yolculuğu: 3 ülke, 3 hikaye, aynı istismar

SONRAKİ HABER

Haklarında şikayet olmayan 2 avukat için savcı ceza istiyor 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...