01 Ekim 2016 09:55

Çağrımıza cevap veren tek gazete Evrensel Burcu AKTAŞ İktida

Evrensel gazetesinin hedef gösterilmesini Mamak’ta Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyeleri olarak konuştuk...

Paylaş

Burcu AKTAŞ
İktidarı boyunca muhalif basına savaş açan AKP Hükümeti’nin OHAL ilan etmesinden sonra, gazetecilerin gözaltına alınması, tutuklanması ve bazı yayın organlarının kapatılmasıyla gelişen süreç, Evrensel gazetesine yönelik kapatma tehdidiyle devam ediyor. Yer verdiği haberler sebebiyle davalar açılan ve muhabirleri günlerce hukuksuz bir şekilde gözaltında tutulan Evrensel gazetesinin, iktidara yakın yayın organları tarafından hedef gösterilmesini Mamak’ta Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyeleri olarak konuştuk.

HAYATIN, EMEĞİN, BARIŞIN SESİ
Dernek Başkanı Elif Sancı, “Biz kadın derneğimizin açılışını yaparken bütün gazeteleri arayıp çağırmıştık. Yaptığımız çağrıya cevap veren tek gazeteydi Evrensel. Haberimizi yapmıştı, bizimdi çünkü, bizdendi. Bizim gibi kadındı, kadınların sesiydi. Bu yüzden her ay çıkan Ekmek ve Gül dergisi sayesinde kendi sesimize kulak veriyoruz, biz de onlara sesimizi katıyoruz. Evrensel’i kapatmak isteyenler şunu bilsin, bizi susturamazsınız, kadınları susturamazsınız” diyerek sahiplendi Evrensel’i. 
Sancı’nın ardından Sevgi Korkmaz, “Emeğin, emekçinin, kadının, gencin ihtiyacı olan her kesimin yanında olan Evrensel’in yanında olduklarını” belirtti. Hayatın, emeğin ve barışın sesi emekçi basınını inadına savunacaklarını söyledi, bir başka dernek üyemiz Esengül Başaran. Sözü alan Sevim Değirmenci ise basın özgürlüğüne dikkat çekti: “Evrensel ya da herhangi bir başka gazete, kim olursa olsun, bir kitleye hitap ediyorsa satılıyorsa, okunuyorsa kapatılmamalı.” 
Derneğe üye olduktan sonra Evrensel gazetesiyle tanıştığını belirten Fidan Öğretmen ise “Takip ettiğim kadarıyla diğerleri gibi yanlı haber yapmıyor Evrensel. Onlardan olmayan her sesi bastırmaya çalışıyorlar. Böyle bir gazetenin kapatılmasına izin veremeyiz. Benzer tutumlar bizim meslekte de var. Mesela öğretmenlikteki mülakat usulünün getirilmesi de sadece onlardan olanların mesleğini yapabileceği anlayışını taşıyor” dedi. 

TEK SES OLSUN İSTİYORLAR
Sıkı bir Evrensel okuru olan Hatice teyze ise şunları söyledi: “Evrensel’in kapatılmasını istemiyorum. Herkes istediğini özgürce okusun, Evrensel benim görüşüme hitap ediyor ve gerçek haber yapıyor. Hem bir gazete niye kapansın ki! Sen demli çay içiyorsun ben açık, biri o gazeteyi okur, ben Evrensel’i. İnsanlara tek bir ses dinletmek istemesinler.” 
Aysun ise gazetelerin yaptığı kışkırtıcı haberlerden yakındı. İşyerinde farklı gazetelere göz atma fırsatı bulduğunu belirterek, gazetelerin nasıl taraflı bir habercilik içinde olduğundan bahsetti bize ve “Biz gerçeğin tarafında olacağız” dedi. Şengül Karakuş ise düşüncelerini “Tek adam diktatörlüğünü de tek medya sesini de istemiyoruz” diyerek özetledi. 
Son sözü derneğin genç kadın üyelerinden olan Neşe aldı. Okullarda hem öğrencilerin hem akademisyenlerin baskıya maruz kaldığını, birçok aydının, emek savunucusunun, yıllarını eğitime vermiş emekçilerin uzaklaştırılmasını haber yapan Evrensel’in, “10 bin öğretmen açığa alınacak” manşeti nedeniyle “terör yandaşı” olarak suçlanmasının doğru olmadığını söyledi. Neşe sözlerini şu çağrıyla tamamladı: “Savaşa karşı barışı savunan Evrensel halka gerçek haberi ulaştırmaya çalışmaktadır. Yandaş medyaya karşı gücünü gerçekten alan Evrensel gazetesine sahip çıkmalı ve birlikte büyütmeliyiz.” 

ÖNCEKİ HABER

Birlikte eğlendik, birlikte öğrendik

SONRAKİ HABER

Mukaddes Öğretmenler oldukça... 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...