01 Ekim 2016 03:55

Yazar Murat Özyaşar gözaltına alındı

Yazar ve Eğitimci Murat Özyaşar, 'Terörle Mücadele' ekiplerince evi basılarak gözaltına alındı.

Paylaş

Yazar ve Eğitimci Murat Özyaşar, bu sabah 'Terörle Mücadele' ekiplerince evi basılarak gözaltına alındı.

Özyaşar, OHAL kapsamında çıkarılan 23 Temmuz tarihli ve 29779 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca açığa alınmıştı.

"Ayna Çarpması", "Bir", "Sarı Kahkaha" gibi kitaplarıyla tanınan Özyaşar, ilk kitabı “Ayna Çarpması” ile Yunus Nadi Öykü Ödülü ve 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü’ne değer görülmüştü. Özyaşar'ın yazıları Evrensel Pazar'da da yayımlanmıştı.

Özyaşar'ın gözaltına alındığını eşi, Gazeteci Sibel Oral Twitter hesabından duyurdu.

Oral, kendilerine bir gerekçe sunulmadığını ve 5 günlük avukat yasağı getirildiğini söyledi. Oral, Özyaşar'ın havaalanı nezaretinde tutulduğunu ve akşam uçakla Diyarbakır'a götürüleceğini öğrendiklerini belirtti.

GÖZALTINA ALAN EKİP DİYARBAKIR EMNİYETİNDENMİŞ

Özyaşar'ı İstanbul'daki evinden almaya giden polislerin Diyarbakır Emniyetinden olduğu öğrenildi. Ekipler, Özyaşar’ı akşam saatlerinde İstanbul havaalanından Diyarbakır'a götürecekler.

DOĞAN KİTAP: YAZARIMIZIN MARUZ KALDIĞI BU DURUMU KINIYORUZ

Murat Özyaşar’ın kitaplarını yayınlayan Doğan Kitap, gözaltına alınan yazarı için bir açıklama yaptı. Doğan Kitap’ın açıklaması şöyle; “Yazarımız Murat Özyaşar 1 Ekim Cumertesi günü erken saatlerde göz altına alındı. Ailesinin ve sevenlerinin endişeli bekleyişinin bir an önce sona ermesini, Murat Özyaşar’ın özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyor, yazarımızın maruz kaldığı bu durumu kınıyoruz.”

#YAZARIMADOKUNMA

Murat Özyaşar’ın  gözaltına alınmasına yazar, yayıncı ve okurları tepkilerini sosyal medyadan duyurdu. Okurları yazarın öykülerinden alıntıları #yazarımadokunma etiketiyle paylaşıyor.

Sema Kaygusuz: Bir yazarı yersizce tutuklayıp 5 gün avukat yasağı koymak bir tür aşağılama yöntemi herhalde. Murat’a duyulan sevgiyi saygıyı hürmeti hiçbir hukuki nizam küçültemez.

Ali Aydın: Ne ile suçlayacaksınız Murat Özyaşar’ı? Ayna Çarpması’yla mı? Yoksa Sarı Kahkaha’yla mı? İyi bir yazar olduğu için mi aldınız?

Asli Tohumcu: Yazar-Öğretmen Murat Özyaşar’ı neden gözaltına aldınız? 5 gün avukat yasağı olduğu doğru mu? Bir açıklama talep ediyoruz.

Yekta Kopan: Sabaha karşı 5. Üç haftalık bir bebek baskınla uyanıyor. Babası Yazar ve Öğretmen Murat Özyaşar gözaltına alınıyor.

Handan İnci: Edebiyat tarihimiz saçma sapan nedenlerle hapislerde yıllarını geçiren yazarların utancıyla dolu. Yenilerini yaratmayın lütfen.

C. Hakkı Zariç: Murat Özyaşar neden gözaltına alındı? Kimsenin yanıtı yok... #yazarımadokunma

Menekse Toprak: Öykülerinde insanı bu kadar iyi tanıyan ve yazan Murat Özyaşar kime nasıl bir zarar vermiş olabilir? Yeter! #yazarımadokunma

Behçet Çelik: Memleketin en iyi öykücülerinden Murat Özyaşar gözaltında.

Tuğba Tekerek: Yazar Murat Özyaşar, terörle mücadele tarafından pembe balonlarla dolu bir evden gözaltına alındı. Özyaşar’ın üç hafta önce bir kızı olmuştu

Ali Şeker: Gün yine aymadı dün radyo ve televizyonlar,bugün acıyı betimleyen #-Murat Özyaşar kapatılıp ‘Sarı Kahkaha’ gözaltına alındı.

Murat Meriç: Gün böyle başladı. Sahi, Murat Özyaşar neden gözaltına alınır?
Nedir yazarlardan istedikleri?

Çetin Tankoç: Ülkenin diline 3 tane kitap kazandırmış üreten bi’adamdan ne istiyorsunuz? Hepimizi suçluluk psikozuna mı sokmak istiyorsunuz?

Anıl Mert Özsoy: Murat Özyaşar’ı tanıyan herkes bilir. Barış, mütevazılık ve dostluk dilinden eksik olmaz.  #yazarımadokunma

Deniz Lodos: Ortak duygular ve hikayelerle yan yana geliyoruz ve evet, edebiyatla iyileşiyoruz. Buna mani olamazsınız.

Versus & Aylak Kitap: Murat Özyaşar derhal serbest bırakılsın!

P24: Murat Özyaşar evi basılarak gözaltına alındı. Murat Özyaşar yazardır. Ayrıca edebiyat öğretmenidir. Üç haftadır da babadır. #YazarımaDokunma

Evrensel Basım Yayın: Eğitimci, yazar ve 3 haftadır baba Murat Özyaşar gözaltına alındı
#yazarımadokunma

'ŞEHRE KARAKIŞ GİBİ BASTIRDI DEVLET, YOLA DEVRİLMİŞ AĞAÇLAR GİBİ İNDİ KAR'

“Ayna Çarpması”, “Bîr” ve “Sarı Kahkaha” adlı kitaplarıyla tanınan Yazar Murat Özyaşar’ın öykülerinden birkaç satırı sizler için derledik.

“Ah evet, yıllar önce öldürdüğüm anne yılan. Bu, en büyük oğlu olmalı. Demek gelip beni burada yakalayacaktı. Düğmelerimi iliklemeyi unutmuşum. Tıssslama uzadıkça uzuyor. Gözlerim büyüdükçe büyüyor. N’olur bu bir kış düşü olsun. Demek burada, bu uzayan yolda, kendimi en güçsüz hissettiğim anda yakalayacaktı. Evet evet, yılan ve kış! Bu nasıl böyle kin? Canınızın nasıl yandığının farkındayım.
Tamam, acınızı da anlıyorum. Ama bu böyle nasıl kin?
Çıkarıp gömleğimi veriyorum.”

****

“Nasıl diyeyim sana, büyüdün sonra, oynadın oyalandın. Toprak yedin, çamura bulandın, çamurdan adamlar yaptın, telden kamyonlar. O adamları o kamyonlara bindirip uzaklara gönderdin.”

****

“Bak, dedi. Pencere, penc ve re kelimelerinden oluşuyor. “Penc”, şu tavladaki sayı, yani beş demek. “Re” ise yol demektir. Burayı, şu dört duvarı düşün. Hangi tarafa gitsen yol yok, kapalı. Pencere de bu dört duvarın arasında açılan beşinci yoldur, unutma, dedi.”

***

“Gittin.
Annemin beni terk edip gidişi gibi, gittin.
Biliyorum; gelseydin, sana sus’duklarımı gene sus’acaktım.
Hem benim uzun bir cümlem yoktu senden önce :...ahh !
Gitmeli miyim ?
Zaten görmedin. Duymadın. Hep koşarak geçtin beni.
Gelmedin. Almadın.
Ben dışarıda kaldım .”

***

“İçinde devletin ve isyanın geçtiği uzun bir cümledir Diyarbakır.”

***

“Şehre karakış gibi bastırdı devlet, yola devrilmiş ağaçlar gibi indi kar.”

RÊNAS JİYAN DİYARBAKIR EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDE TUTULUYOR

Kürt Yazar, Şair Rênas Jiyan sabah saatlerinde Diyarbakır’da evine yapılan baskında gözaltına alındı.

Dicle Haber Ajansının (DİHA) haberine, eşi Esma Avcı’nın belirttiğine göre, Jiyan’ın Diyarbakır’da görevden uzaklaştırılan öğretmenlere yapılan operasyon kapsamında gözaltına alındığını aktardı.

Gözaltına alınan Jiyan, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. (İstanbul/EVRENSEL)

Murat Özyaşar'ın Evrensel Pazar'da yayınlanan yazıları:

ÖNCEKİ HABER

Ağbaba'dan Kuzu'ya: 'Gülen'in eteğinin altında resmimiz yok'

SONRAKİ HABER

Ege Üniversitesi'nde 11 akademisyen gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...