01 Ekim 2016 00:52

Bu listeyi yoksul aileler nasıl karşılasın?

İzmir Konak'taki Yıldırım Kemal Bey İlkokulunda birinci sınıf öğrencilerine markalarının da belirtildiği 27 maddelik bir kırtasiye listesi verildi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Yıldırım Kemal Bey İlkokulunda birinci sınıfa yeni başlayan öğrencilerin alması için velilere markalarının da belirtildiği 27 maddelik bir kırtasiye listesi verildi. Maliyeti 150-200 lirayı bulan listeye tepki gösteren veliler, listenin tamamını alamadıklarını dile getirdi. 

Toplamda 27 maddenin bulunduğu kırtasiye listesi, öğretmene teslim edilmesi gereken ve öğrencide bulunması gereken malzemeler şeklinde ayrılmış. Öğretmene verilecek malzemeler arasında, 5 adet kırmızı kalem, 5 adet kurşun kalem, 2’li kağıt havlu, 1 adet kaliteli sıvı sabun, 3’er adet siyah ve kırmızı tüplü tahta kalemi ve 1 top çizgisiz kağıt bulunuyor.  Öğrencilerde bulunması gereken kısımda ise, kalemlerin, pastel boyaların, oyun hamurunun ve yapıştırıcının markası kalın harflerle belirtiliyor. 

ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 15’İ

Dağıtılan listenin toplam maliyeti ise  okulun etrafındaki kırtasiyelerde 150-200 lirayı buluyor. Asgari ücretin yüzde 15’lik bir kısmına denk düşen bu liste, asgari ücretle geçinen velileri kara kara düşündürüyor. 

‘OKUL ÇANTASI İKİNCİ EL, ÖĞLE YEMEĞİ SİMİT’

Yıldırım Kemal Bey İlkokulunun birinci sınıf öğrencilerinin velileri ile dağıtılan listeyi konuştuk. Abdurrahman Altun isimli bir veli, listenin bir kısmını alabildiklerini ifade ederek “Çoğunu alamadık. Gücüm bu kadarına yetebildi. Okul çantasını ikinci el aldık. Defterlerin çoğunu, boyaları falan alamadık. Hurda, kağıt, atık topluyorum. Düzenli bir işim, gelirim yok. Beslenme saati için kimi zaman simit alıp gönderiyorum kimi zaman bir şey alamıyorum” dedi. 

‘25 TL SINIF PARASI DA İSTEDİLER’

Teslime Şengül isimli veli de ellerinde yeterli para olmadığı için listenin tamamını alamadıklarını dile getirerek şunları söyledi, “Eşim tekstil atölyesinde çalışıyor, asgari ücret alıyor. Masraflara yetmiyor. Daha ne olduğunu anlamadan öğrenci başı 25 lira sınıf parası istediler. Temizlik malzemesi alınacakmış bu parayla. Belki çok para değil ama bize göre çok. Bu seti aslında her çocuğa verselerdi daha iyi olurdu, gelişimi için. Biz de zorluk çekmezdik ama illa alınacak dediler”. 

‘OKULU DA BİZ TEMİZLİYOZ’

Başka bir veli Gülsüm Meydan da “Buradakilerin çoğu bu listedekileri almakta güçlük çekiyor. Müdürün dediğine göre birinci sınıflara okul forması zorunlu imiş, bir okul forması 200 lira ve bir tek yerde satıyorlar. Orası da tek kuruş indirim yapmıyor. Okulla da anlaşmalılar. Formayla beraber 500 lira para harcadım. Çoğunu da daha alamadım. Okula da 25 lira vereceğiz daha. Eşim de emekli, gelirimiz belli. Ayrıca, okulumuzun temizlikçisi, güvenlikçisi de yok biz temizliyoruz. Bunu müdürle konuştuk ‘Devlet göndermedi’” diye tepki gösterdi. 

NASIL ALACAĞIMIZI DÜŞÜNEN YOK

Daha önce böyle bir listenin olmadığını belirten Gurbet Akçay isimli bir veli de şunları dile getirdi: “Hep marka ve marka olmadan da kabul etmiyorlar. Ne yapalım mecburuz almaya, okutmaya. Yazıyorlar, biz de alıyoruz ama nasıl alacağımızı düşünen yok. Bir gidin Alsancak’taki okullara bakın, bir de gelin buraya bakın. Oradakiler çocuk da buradakiler değil mi? Aynı hizmeti alamıyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğüne de gittik ama sorunlarımıza çözüm olmadı hiç”. 

‘NE PARA NE DE MALZEME İSTENEMEZ’

Dağıtılan listeyi gazetemize değerlendiren Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce, Anayasa’da ve İlköğretim yönetmeliğinde belirtilen “Eğitim parasızdır” maddesini hatırlatarak, öğrenciden herhangi bir ad altında para ya da malzeme almasının istenemeyeceğini ifade etti. 
“Bu kadar kalemi, kağıdı öğrenci için mi istiyorsunuz?” sorusunu soran Yüce, “Diyelim ki öğrenci kullanacak. Bir yılda kullanacağını bir günde istemek hangi yönetmelikte var da  isteniyor? Bu listeye göre okul yönetimi bir yerle anlaşmış ve öğrencilerin oradan alış veriş yapmasını istiyor, izlenimi veriyor. Yasa ve yönetmeliklere göre  marka belirterek ihtiyaç listesi belirlenmez. Eğer okul yönetimi öğrencileri zararlı ve kötü malzemelerden korumak istiyorsa  en altta yazan notu açıklaması yeterlidir. Yoksa öğrencilerin ve velilerin ekonomik durumunu bilmeden pahalı bir markayı dayatmak doğru değil yasal da değildir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ceplerini doldurmak için bizi kovuyorlar

SONRAKİ HABER

Oruç tutmuyorsan öğretmen olamazsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...