30 Eylül 2016 14:37

Mülakatta liyakat değil, yandaşlık arıyorlar

Aday Öğretmenlik Sözlü Mülakat sınavlarında sorulan sorular öğretmen alımında liyakat değil yandaşlık arandığını gözler önünde seriyor. 

Paylaş

Eylem NAZLIER
Vedat AYDEMİR
İstanbul

İstanbul Bahçelievler’de mülakata giren öğretmenlere “Nerelisin” şeklinde kişisel sorular soruldu. Bunun yanı sıra “Terör örgütlerini say”, “15 Temmuz darbe girişimini nasıl değerlendiriyorsun”, “Doğuya gitsen barışı nasıl sağlarsın” şeklinde öğretmenlerin branşlarıyla ilgili olmayan sorular soruldu. KPSS’den 86 alan bir öğretmen böyle bir mülakatın sonucunda 47.65 puan aldı. 

Sınavda yaşadıklarını gazetemize anlatan öğretmenler, sonuçların adaletsiz olduğunu söyledi. “Hangi kritere göre bu puanların verildiğini” soran öğretmenler, mülakat sisteminin kaldırılmasını istedi.  

‘SAVAŞI BEN ÇIKARMADIM DEYİNCE DÜŞÜK PUAN ALDIM’

Coğrafya öğretmenliği mezunu olan Ali Ataş , “Sıralamada benden aşağı olan arkadaşlarım mülakatın ardından benim üstüme geçti. Kişisel sorular sordular. Tunceli doğumlu olduğumu söyleyince yüzüme bakmadılar. Bireysel itiraz dilekçemizle, mülakat sistemine karşı olduğumuzu belirten ortak dilekçemizi vereceğiz” diye konuştu.

İsmini vermeyen aday öğretmenlerden birine de mülakat sırasında “Doğu'ya gidersen barışı nasıl sağlarsın” sorusunun sorulduğunu bu soru karşısında şaşırıp ‘Savaşı ben çıkarmadım ki barışı ben sağlayayım’ dediğini söyledi. Bu cevaptan sonra da mülakatta düşük puan aldığını aktardı.

‘IŞİD TÜRKİYE’NİN BAŞINA BELA MI? KORKUTMA BENİ’

İsmini vermek istemeyen öğretmen sınavda “Nüfus cüzdanıma baktılar, bekar olduğumu gördüler ve komisyondakilerden birisi ‘Zamane kızları’ dedi. İşte zamane öğretmenleri olarak böyle sürünüyoruz, maaş alıp alamayacağımız 3 kişinin dudağı arasında” diye tepki gösterdi. 

Yine mülakatta  “Terör örgütlerini say’, “Dini terör örgütleri hakkında ne düşünüyorsun?”, “Türkiye’nin durumunu nasıl buluyorsun?” gibi sorular sorulduğunu da aktaran öğretmen “Terör örgütlerini say dediklerinde komisyondakilerden biri yanındakine vurarak ‘PYD demedi’ diye söylendi. Konu IŞİD’den açıldı, bende ‘IŞİD Türkiye’nin başındaki belalardan biri’ gibi bir cümle kullandım. Yine komisyondan biri ‘IŞİD Türkiye’nin başına bela mı? Korkutma beni’ dedi. Demek ki kendisi korkmamış… Her yerde bomba patlıyor ben açıkçası sokağa çıkmaya korkuyorum.”

KPSS’DEN 80, MÜLAKATTAN 47

Türkçe öğretmenliği mezunu Fehmi Acar da, KPSS sınavında 80 puan aldığını söyleyerek,  “Normalde atanacak kontenjanın içindeydim fakat mülakattan sonra 47.65 gibi saçma bir puan aldım. Mülakatım çok iyi geçti. Neye göre verdiler emin değilim. Klasik soru cevaplardan sonra kitap okumayı sevip sevmediğim soruldu. Sevdiğimi söyledim. Okudum kitaplar hakkında bilgi verdim. Daha sonra birbiri ile alakası olmayan çapraz sorular sordular. Kafka'nın Dönüşüm eserinde ne anlatılıyor? Kafka, Dönüşüm kitabının önsözünde en yakın arkadaşım dediği kişi kimdir? Sorulara cevap verdikçe lafı ağzıma tıkıp başka ardı ardına sorular geliyordu. Beyazıt Meydanı’nda yer alan İstanbul Üniversitesinin girişinde, Arapça ve Osmanlıca yazılan ibarenin ortasında ne yer alıyor? Neyse ki biliyordum ama tatmin olmadılar. Neden mülakat notum düşük? Bilemiyorum. Mağdurum, gerekenlerin yapılmasını talep ediyorum.”  

‘MÜLAKAT KALDIRILMALI’

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunu Ezgi Ezgi Aydoğdu da, KPSS’den 86 puan alarak Türkiye 33’ncüsü olduğunu ancak mülakatta 47,32 gibi bir sonuç aldığını söyledi. 

Mülakat komisyonunun farklı kriterlere göre değerlendirme yaptığını söyleyen Aydoğdu, “Objektif olmayan bir şekilde, hak etmediğimiz bir şekilde bir öğretmen ataması ne kadar yararlı olabilir? Hak etmediğin şeyle göreve gelen öğretmen nesillere neler verebilir? Bence bu gayet tartışılmaya açık bir konudur. Mülakat kaldırılmalıdır” dedi.

İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

Sözlü mülakatta puanları düşürülen öğretmenler İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Mülakat sonuçlarına itiraz etmek ve mülakat sisteminin kaldırılması için Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe veren öğretmenler, “Emeğin emaneti değil karşılığı olur”, “Mülakata hayır”, “Adil atama istiyoruz” dövizleri taşındı. “Öğretmenler işsiz, okular öğretmensiz” sloganının atıldığı eylemde Aday Öğretmenlik Sözlü Mülakat Sonuçları'nda büyük bir haksızlık olduğu vurgulandı. Açıklamada, KPSS’den yüksek paun alan öğretmenlerin puanlarının düşürüldüğü vurgulandı. Açıklamada, “Emeğimiz emanetiniz olduğunu düşünerek  girdiğimiz sınav sonuçlarının hiçbir hükmü kalmamıştır. Türkiye genelinde 495 komisyonun olduğu ve bu komisyonların üçer kişiden oluştuğu, komisyonda görev alanların her birinin farklı değerlendirme ölçütlerini kullandığı  düşünülürse objektiflikten uzaklaşıldığı aşikardır. Zira böyle önemli bir mesleğe "Sözlü mülakat" gibi bilimsel geçerliliği çok düşük bir uygulamayla girilmesi ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Bahsedilen adalet liyakat maalesef sağlanamamıştır” denildi.  
 

ÖNCEKİ HABER

Tüzel: Türkiye’nin ilerici güçleri bir araya gelmeli

SONRAKİ HABER

'Yasaklar değil, Hayat kazanacak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...