30 Eylül 2016 12:54

Sağlıkta dönüşüm şiddete dönüştü

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 29 Eylül günü bir hekim ve bir hemşire hasta yakınının şiddetine uğradı.

Paylaş

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 29 Eylül günü bir hekim ve bir hemşire hasta yakınının şiddetine uğradı. Hekim, hastanede muayene altına alınırken sağlık emekçileri Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde eylem düzenledi. Sağlıkçılar şiddetin nedeninin sağlık sistemi olduğunu vurguladı. 

Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı eylemde “Sağlıkta şiddet sona ersin!”, “Sağlıkta dönüşüm, şiddete dönüştü” sloganları atıldı.

ŞİDDETİN NEDENİ SAĞLIK SİSTEMİ

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel, beyaz kod uygulaması aracılığıyla günlük 30 şiddet olayı ihbarı alındığını, bunun üçte ikisinin hekimlere yönelik olduğunu belirtti. Tükel, yalnızca sağlıkta değil ülke genelindeki şiddetin de endişe verici olduğunu belirtti. Sağlıkta şiddetin en önemli nedenin sağlık sistemi olduğunu vurgulayan Tükel “Aksamaların nedeni hekimlermiş gibi gösteriliyor, oysa sorunlu olan sağlık sistemi” dedi.

SES Aksaray Şubesi adına konuşan Dr. Sema Okkaoğlu da sağlık sistemindeki aksaklıklara ve performans dayatmasına dikkat çekti. Okkaoğlu sağlıkla ilgili yayınlanan kamu reklamlarına değinerek “O reklamlarda hastaneye gittiğinizde sizi karşılayan gülen yüzler, ihtiyaç halinde hemen kapınıza gelen sağlıkçılar var. Ama burada öyle değil, çünkü bu hastane yetersiz. Raporlar hazırladık, kurultaylar yaptık, eksiklikleri dile getirdik, ama aksaklıklar giderilmedi” diye konuştu. Aksaklıkların hekimlerden kaynaklı olduğu düşüncesinin yaygın olduğunu söyleyen Okkaoğlu, “Sorun sağlık sisteminde” diyerek mücadele çağrısı yaptı.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Melahat Cengiz de saldırının ardından tek avuntularının saldırıya maruz kalan sağlık çalışanının hayatını kaybetmemiş olması olduğunu ifade ederek “Bu saldırının sadece yaralanmayla sonlanmış olması yaşanan olayın şiddetini, dehşetini azaltmıyor. Artık şiddet gerilimiyle görevlerimizi yerine getiremez olduk. Bıcak kemiğe dayandı” diye konuştu. Cengiz “Şiddet olaylarının temelinde siyasi iktidarın, mesleği değersizleştirici, hedef gösterici tavırlarının önemli bir rol oynadığını belirtiyoruz” açıklamasında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DBP’li 3 belediyenin faaliyetleri kaymakamlığa bağlandı

SONRAKİ HABER

‘Örnek okul’ sorunlarla boğuşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...