30 Eylül 2016 00:45

Toprak: OHAL saldırılarına birlikte karşı duralım

KESK’in dün her ilde başlattığı eylem sürecine ilişkin KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak’la konuştuk.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Siyasal iktidarın OHAL’e dayanarak on binlerce kamu emekçisini işten atması ve açığa almasına karşı KESK’in dün her ilde başlattığı eylem sürecine ilişkin KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak’la konuştuk. Hedefin hükümetin iddia ettiği gibi “terörle mücadele” değil, kamu hizmetlerini piyasaya açmak ve kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Toprak, işyerlerinden başlayarak birleşik bir mücadele örgütlenmesi gerektiğini söyledi.

AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYORLAR

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişikliklerin 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde de tartışıldığını hatırlatan Toprak, KESK olarak buna karşı defalarca tepki gösterdiklerini ve ortak bir tutum için diğer konfederasyonlara da çağrılar yaptıklarını söyledi.

15 Temmuz öncesinde kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmanın meşruiyet açısından hükümet için zor olduğunu ifade eden Toprak, “Ancak 15 Temmuz sonrası kamudaki kıyımın darbe girişimiyle ilişkili olmadığını biliyoruz. Sendikal eylemlerden dolayı açığa alınan arkadaşlarımız var ve biliyoruz ki savcılık 29 Aralık grevinin sendikal bir eylem olduğu, soruşturmaya bile gerek olmadığı kararına varmıştı. Ancak hükümetin bu saldırıları kamu emekçilerinin mücadelesini parçalama ve iş güvencesini ortadan kaldırma fırsatı olarak gördüğünü söyleyebiliriz” dedi. Hükümete yakın basın organlarında da kamuda işten atmanın kolaylaştırılması için yasal düzenlemeler yapılacağına dair haberler gördüklerini kaydeden Toprak, “Hükümetin saldırılarının bir yanı kamuda bilimi, demokrasiyi, laikliği savunanları tasfiye etmekse, diğer yanı da iş güvencesini ortadan kaldırmanın bütün zeminlerini oluşturmak olduğu ortaya çıkmıştır. Yaptıklarının hiçbir hukuki yanı yoktur” dedi.  

HÜKÜMETİN TUZAĞINA DÜŞMEYELİM

Diğer konfederasyonlara da üyelerine sahip çıkmaları için çağrıda bulunduklarını belirten Toprak, KESK hukuk bürosunun birçok profesörle birlikte çalıştığını ve  hukuki mücadele konusunda hangi sendikaya üye olursa olsun mağdur olanlara yardımcı olacaklarını söyledi.

Diğer konfederasyonlara seslenen Toprak, “Gelin hükümetin tuzağına düşmeyelim. Diğer konfederasyonlar kamu emekçilerinin ortak mücadelesinin önünü açmalıdırlar. Kendilerinin yaptıkları araştırmalarda ‘Çalışma arkadaşlarınızın terörle ilişkisi olduğunu düşünüyor musunuz’ diye sormuşlar ve kamu emekçilerinin yüzde 98’i hayır yanıtını vermiş. Hepimiz aynı işyerlerinde çalışıyoruz ve birbirimizi tanıyoruz. Konfederasyonlar kamu emekçilerinin haklarını ayrım gözetmeksizin savunmak zorundadır” dedi.

OHAL’İN KALDIRILMASI İÇİN 15 EKİM’E KADAR İMZA TOPLANACAK

KESK Genel Sekreteri Toprak, 15 Ekim tarihine kadar sürecek eylem programlarına ilişkin de bilgi verdi. 15 Ekim günü Ankara’da miting yapacaklarını vurgulayan Toprak, eylem programındaki en önemli unsurun işyerlerinde ve yerellerdeki çalışmalar olduğunu belirtti. Yerellerde hem emek ve demokrasi güçleri hem de diğer konfederasyonlarla görüşerek mücadeleyi birlikte sürdürmeyi istediklerini kaydeden Toprak, OHAL’in kaldırılması, görevden alınan üyelerinin işe dönmesi ve iş güvencesini tehdit eden düzenlemelerin önüne geçmek için imza kampanyası yürüteceklerini vurguladı. “Kamu-Sen, Memur-Sen, Birleşik Kamu-İş gibi hangi konfederasyona üye olursa olsun aynı iş yerinde birlikte mücadele etmenin bütün çalışmalarını sürdüreceğiz” diyen Toprak, çalışmaların asıl özünün en geniş halk kesimleriyle birlikte AKP’nin saldırılarına karşı mücadeleyi ön plana koymak olduğunu vurguladı. Toprak, “Çünkü bunun arkasında olanın terörle mücadele olmadığını yinelemek istiyorum. Bunun arkasında olan da, zorunlu bireysel emeklilik sisteminin arkasında olan da sermayeye kaynak aktarımıdır” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Zirve Yayınevi cinayetinde ceza alan 5 sanık gözaltında

SONRAKİ HABER

Böke: Yaşam iklimi olmadan, yatırım iklimi olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...