29 Eylül 2016 18:30

Limak için yaşam alanları yok olacak

Urfa’nın merkez Karaköprü ilçesine bağlı çok sayıda mahallenin faydalandığı 5 bin dönümlük mera alanı taş ve kum ocağına çevrilecek.

Paylaş

Urfa’nın merkez Karaköprü ilçesine bağlı Korukezen, Kırkpınar, Tülmen, Esemkulu, Kalecik, İsaveren, Mustafacık, Kızlar Mahallelerinin faydalandığı 5 bin dönümlük mera alanı taş ve kum ocağına çevrilecek. Tarımın yoğun olarak yapıldığı bu verimli bölgede bulunan mera arazisini çimento ham maddesi olan killi kireç taşı ve marn ocağı olarak kullanmak isteyen ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen aynı zamanda 3’ncü Köprü projesinde de yer alan Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak Holdingin projesine ise yöre halkı tepkili.

HOLDİNG İSTEDİ VASFI DEĞİŞTİ

3 yıl önce bölgedeki köylüler tarafından ağaçlandırılması için Orman Bölge Müdürlüğüne hibe edilen arazi geçtiğimiz yıl mart ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Urfa Valiliğinden ilgili alanın mera vasfından çıkarılarak Hazine adına tescil edilmesini istedi. Limak Çimento San. ve Tic. AŞ’nin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı İl Mera Komisyonuna marn malzemesini çıkarmak için, mera alanını marn ocağı olarak kullanacaklarına dair sundukları rapor, Urfa Valiliğinin de onayı ile 30 Aralık 2015’te kabul edildi. Burada bulunan mera alanından faydalanan yurttaşlar, Urfa Şehircilik İl Müdürlüğü ve Urfa Valiliğinden oluşan yetkililer ile yaptıkları toplantı sonucunda mahallelinin ret oyu kullanmasına rağmen, LİMAK Çimento ve devlet yetkilileri mera alanının vasfını değiştirerek marn ocağı kurulması projesini onaylattırdı. Bölgedeki halkın geçim kaynağı olan hayvancılık ve fıstık üretiminin bitmesi anlamına gelen proje ile doğal doku da tamamen zarar görmüş olacak.

SERMAYENİN TALEBİ DİKKATE ALINDI

Marn ocağı yapılmak istenen dağın sıfır noktasında bulunan kırsal mahallelerden Korukezen Mahalle Muhtarı Mehmet Çiftçi, mahallenin yakınında bulunan mevcut çimento fabrikasının bölgedeki tüm canlılara zarar verdiğini hatırlatarak, marn ocağı ile birlikte fıstıkçılığın ortadan kalkacağını söyledi. Yetkililerle her görüştüklerinde mera alanına zarar verecek hiçbir projeyi onaylamadıklarını belirten Çiftçi, “Birçok dilekçe ile de bu projeyi onaylamayacağımızı da resmileştirdik. Dilekçeleri Tarım İl Müdürlüğü, Urfa Valiliği, Karaköprü Kaymakamlığına verdik. Korukezen Mahallesi’nin 2 bin 350 dönümü, Kırkpınar mahallesinin 2 bin 200 dönümüne marn ocağı yapmak isteniyor. Toplam 5 bin dönümlük alan için rapor imzalandı. Diğer köylerde geçimini fıstıktan sağlıyor ve bu alanı kullanıyor” dedi.
Korukezen Mahallesi’nden İbrahim Çoban da, fabrika yetkilileri tarafından çeşitli tehditlere maruz kaldıklarını ancak ne pahasına olursa olsun direneceklerini belirtti. Çoban sözlerine şöyle devam etti : “Ben fabrikaya bu kadar halkın ekmek teknesi olan dağı vermiyorum. Bizim ekmek teknemize neden göz diktiniz? Eğer siz bu riski göze alıyorsanız. Halk sizden çok üstündür. Siz halkı ayaklar altına alırsanız onlar da sizi alır” diye tepki gösterdi.

50-60 YILLIK AĞAÇLAR KÜL OLACAK

9 çocuk ve 23 torununa baktığını belirten Mustafa Alpay ise, 90 dönümlük tarlasının tek geçim kaynağı olduğunu ifade etti. LİMAK Çimentonun yıllardır bir yararını değil aksine hep zararını gördüklerini vurgulayan Çoban, “Dağı da alırlarsa bu köyler 2’inci Suriye olacak. Hayvanlarımız nerede barınacak? Biz marn ocağını istemiyoruz. Hükümet tercihini ya köylüden yana yapsın, ya da fabrikadan yana yapsın. Direneceğiz sonuna kadar direneceğiz onları o köye koymayacağız” diye konuştu.
Yine projenin gerçekleşmesi ile en çok zarar gören mahallelerden olan Kırkpınar Mahalle Muhtarı Mehmet Parmaksız, buradaki fıstık ağaçlarının hem geçim kaynağı hem de 60-70 yıllık ağaçlar olduğuna dikkat çekerek, mahallenin muhtarı olarak her yola başvurup engel olacaklarını söyledi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İşçi mücadelesinde Amerikan Emek Bayramı

SONRAKİ HABER

Zirve Yayınevi cinayetinde ceza alan 5 sanık gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa