29 Eylül 2016 14:56

‘Katil devlet’ sloganı suç değil

Polisin, demokratik eylemlere müdahale gerekçesi yaptığı 'Katil devlet hesap verecek' sloganına ilişkin yargıda emsal niteliğinde karar çıktı.

Paylaş

Polisin, demokratik eylemlere müdahale gerekçesi yaptığı “Katil devlet hesap verecek” sloganına ilişkin yargıda emsal niteliğinde karar çıktı. İzmir’de 23 kişi hakkında açılan soruşturmaya Cumhuriyet Savcısı, “düşünce ve ifade özgürlüğü” kararı vererek dosyayı kapattı.

9 Şubat’ta Cizre’deki sokağa çıkma yasağını protesto etmek için İHD, ÇHD ve ÖHD üyeleri tarafından İzmir Adliyesi önünde düzenlenen basın açıklamasında taşınan “Cizre’de Katliam var sessiz kalma” pankartı ve “Katil devlet hesap verecek” sloganı nedeniyle 23 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. “Türk milletini, Cumhuriyetini ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılama” suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcılığına ifade veren 23 insan hakları savunucusu hakkında karar çıktı. Soruşturma evrakını inceleyen Savcı, 23 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi temel alınan kararda, “Katil devlet’ şeklindeki söylemde TCK’nin 301. maddesindeki suçun şartlarının gerçekleşmediği, söz konusu söylemin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenmiş olan ‘Düşünce ve İfade Özgürlüğü’ kapsamında değerlendirilmesi” gerektiği belirtilerek soruşturma izni verilmesine karar verdi.

SORUŞTURMA BAŞLATAN POLİS CEZAEVİNDE

Avukatlar ve insan hakları savunucuları hakkında şubat ayında soruşturma başlatan Güvenlik Şube Müdürü Yusuf Uysal ise şu an aynı gerekçelerle cezaevinde. Uysal ağustos ayında yapılan Gülen Cemaatine yönelik operasyonda gözaltına alınarak tutuklandı. “Katil devlet hesap verecek” sloganı atılması nedeniyle kent içinde gerçekleştirilen onlarca demokratik eyleme verdiği saldırı talimatları ile bilinen Uysal, öğrenciler başta olmak üzere tüm demokrat kesimlere yönelik gözaltı ve darp girişimleri ile tanınıyor. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli halkı hastanesini geri istiyor

SONRAKİ HABER

Siviller silahlandırıldı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...