29 Eylül 2016 13:37

Baluken: Başkanlık sistemi OHAL maskesiyle dayatılıyor

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Milli Güvenlik Kurulu (MGK)'nda OHAL'in uzaltılması tavsiyesinde bulunulması kararını değerlendirdi.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Milli Güvenlik Kurulu (MGK)'nda OHAL'in uzaltılması tavsiyesinde bulunulması kararını "Filli bir Türk işi başkanlık sistemi OHAL maskesi altında Erdoğan tarafından topluma dayatılmaya dayatılıyor. OHAL'in uzatılması kararı fiili rejim değişikliği" diye değerlendirdi.

'KHK'LARIN HIZLA GERİ ÇEKİLMESİ GEREKTİĞİNİ İFADE EDİYORUZ'

HDP'li Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında MGK'da OHAL'in uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararını eleştirdi. Baluken, şöyle konuştu: "MGK'da bir kez daha OHAL'in uzatılması kararı alınmıştır. 'Tavsiye edilmiştir falan ifadelerine gerek yok. MGK'da Türkiye'nin temel politikaları belirleniyor. Bakanlar kurulu sadece MGK'nın emirlerini yerine getiren emirel pozisyonuna bugüne kadar girmiş durumda. Bundan sonraki sürecin OHAL şeklinde ele alındığı rahatlıkla ifade edilebilir. Erdoğan'da yapmış olduğu açıklamada OHAL için 12 ayın bile yetmeyeceğini ifade etti. AKP i darbe kurumlarının arkasına saklanarak OHAL üzerinden Türkiye'yi fiili olarak diktatörlük sistemine götürmek istiyor. Şimdi AKP'nin özellikle Erdoğan'ın bu süreçte yapmış olduğu açıklamalara dikkat çekmek istiyorum. OHAL'in 3 ayı bulmayacak bir sürede sona ereceğini söylemişlerdi. AKP iktidara gelirken OHAL'i kaldırdığıyla övünüyordu. OHAL'in uzatılmasının sebebi değiştirilen bu fiili rejimin Erdoğan tarafından hayata geçirmek istenmesidir. Filli bir Türk işi başkanlık sistemi OHAL maskesi altında Erdoğan tarafından topluma dayatılmaya dayatılıyor. Buna itirazı olan kesimleri sindirdikten sonra mutlaka yasal ve anayasal güvenceye de almak isteyecektir. Kendisine karşı çıkacak olan bütün muhalif güçleri tasfiye etmek ve sindirmekle ilgili olayın ta kendisidir. Darbenin siyasi ayağını bile açığa çıkarmadılar. Tüm toplumsal kesimlere yönelik olarak ortaya çıkmış olan bir faşizm saldırısı ve rejim değişikliği nedeniyle muhalefet edecek olanların tasfiyesini ele aldı. Bu durum kabul edilemez. HDP olarak OHAL uygulamasının derhal kaldırılması ve devreye girmiş KHK'ların hızla geri çekilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Erdoğan, AKP yada MGK bu fiili rejim değişikliğinden sonra kendi iradeleriyle OHAL'i geri çekmeyeceklerdir. OHAL'i diktatörlük rejimini yasal ve anayasal güvenceye alıncaya kadar sürdürmek isteyeceklerdir. Güçlü bir mücadele hattı ortaya çıkmadan demokratik kırıntıların da faşizm saldırısı şeklinde elimizden alınmak istendiği karanlık dönemin içinde bulunuyoruz. Demokrasi, özgürlük, barış ve emekten yana olan tüm toplumsal kesimlerin mevcut durumlarını gözden geçirmesi ve buna denk düşecek bir mücadele hattı ortaya koymaları son derece önemlidir"

'CHP BU DİKTA REJİMİNİN ARKASINDA OLACAK MI OLMAYACAK MI?'

HDP'li Baluken, CHP'nin OHAL'in uzatılması kararına tepki vermesi gerektiğini savunarak, "Erdoğan'ın fiili rejiminin hayata geçmesi için üzerine düşen bütün görevleri layıkıyla yerine getirmiştir CHP. CHP çıkıp açık ve net şekilde Türkiye'yi bu fiili rejim değişikliğine götüren ittifakın içinde yer alıp almayacağını açıklamalıdır. Yenikapı ruhu maskesiyle Türkiye'ye dayatılan bu dikta rejiminin arkasında CHP olacak mı olmayacak mı? Tüm toplum CHP'den bu sorunun cevabını bekliyor" ifadelerini kullandı.

'KÜRTÇE ÇİZGİ FİLM İZLEYEN ÇOCUKLARIN DARBE YAPTIĞINI İDDİA EDİYOR MUSUNUZ?'

Dün akşam Türksat uydusu üzerinden yayın yapan ve aralarında Kürtçe çocuk kanalı Zarok (Çocuk) TV ve Hayatın Sesi Televizyonunun da bulunduğu televizyon kanallarının kapatılmasına tepki gösteren HDP'li Baluken, "Zarok TV'nin kapatılması Erdoğan ve AKP'nin duymuş olduğu korkunun hangi boyutta olduğunu ortaya koyuyor. 15 Temmuz darbe girişimini Kürt çocukları mı yaptı? Kürtçe çizgi film izleyen çocukların darbe yaptığını iddia ediyor musunuz ki onlarla ilgili temel hakkı, saldırıyla devreden çıkarmak istiyorsunuz" diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

New Jersey'de tren kazası: 100'den fazla yaralı

SONRAKİ HABER

Halkın haber alma hakkına darbe protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...