29 Eylül 2016 10:38

10 Ekim katliamının lanetlenmesine 21 bin lira ceza 

10 Ekim Katliamı ile ilgili bildiri dağıtan Emek Gençliği üyelerine açılan davada her birine verilen 11 ay hapis cezasını para cezasına çevrildi.

Paylaş

Emre AYDIN
ADANA

Emek Gençliği, 10 Ekim Ankara Katliamı sonrası, katliamı lanetlemek, sorumluların hesap vermesi ve barış için çağrı yapan bildiriler dağıtmıştı. 10 Ekim Katliamı’nın ardından Adana Çukurova Üniversitesi’nde dağıttıkları bildiri de “Saraydaki Diktatör” ifadesi geçtiği için haklarında dava açılan Emek Gençliği üyelerinin karar duruşması görüldü. Adana 3. Asliye Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında Emek Gençliği üyeleri için her birine 11 ay hapis cezasının 7’şer bin lira para cezasına çevrilmesine karar verildi.

Emek Gençliği Üyelerinin dava vekilleri Av. Sevil Aracı ve Av. Tugay Bek, dosyanın TCK 299. maddesinin iptali ile Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini müvekkillerinin beraatını istedi.

AİHM kararlarınca devletin ve toplumun bir kesiminin aleyhinde olan, onları rahatsız eden düşüncelerin de güvence altına alınmasının, çoğulculuk, hoşgörü ve açık görüşlülüğün gereği olduğunu belirten avukatlar, hakaret fiilinin bir suç olarak düzenlenmesinin günümüz şartlarında artık meşru bir amaca hizmet etmediği düşündüklerini belirtti. Cumhurbaşkanına yönelik her eleştirinin cezalandırılmasının düşünce ve ifade özgürlüğüne bunun ile bağlantılı olarak örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğunu, hukuk vasıta kılınarak yapılan hukuk dışı bir müdahale olduğunu ifade eden avukatlar, Anayasa’nın 25. maddesinde kimsenin düşünce ve kanaatleri sebebiyle suçlanamayacağının altını çizdi.

Demokratik bir hukuk düzeninde hakaret suçunun ceza hukuku alanında yeri bulunmadığını ifade eden avukatlar, hakaret suçunun basit halinin dahi ceza hukuku alanının dışına çıkarılması gerektiğini vurguladı. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 299. Maddesinin Anayasa’nın 2, 10, 25, 26, 28, 38. maddelerine aykırılığının tespit edilerek iptalinin sağlanması amacıyla Anayasa’nın 152/1. maddesi uyarınca dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep eden avukatlar, müvekkillerinin beraatını istedi.
 

ÖNCEKİ HABER

TGC: Gazetecilik suç değildir

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu: Hayatın değil bizim sesimizi kısıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...