21 Mayıs 2012 09:39

Kırmızı gül buz içinde

Bugün katledilişinin yıl dönümü olan İbrahim Kaypakkaya’nın adını son birkaç yıldır, kendisi için yapılan anmalara katılanlara verilen ceza haberleriyle duyuyoruz. Peki neden bir anmadan dolayı cezalar yağıyor? Sanırım bu sorunun cevabını da İbrahim Kaypakkaya’nın düşünceleri ve “ser verip sır vermeyen” kar

Kırmızı gül buz içinde
Paylaş
Şerif Karataş

Mücadele içerisinde “İbo” adıyla bilinen İbrahim Kaypakkaya 1949’da Çorum’un Sungurlu ilçesinin Karakaya köyünde dünya gelir. İlkokulu bitirdikten sonra Hasanoğlan Öğretmen Okulunu ardından İstanbul’da Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’na başlar. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi-Fizik Bölümü öğrencisi olduğu dönemde Kaypakkaya, sosyalist düşüncelerle de tanışır. 1968’de Çapa Fikir Kulübünün kurucuları arasında yer alır. Çapa Fikir Kulübünün başkanı olan Kaypakkaya, 6. Filo’ya karşı bildiri yayınladığı gerekçesiyle Kasım 1968’de okuldan atılır. Daha sonraki yıllarda Kaypakkaya, TKP/ML TİKKO’yu kurar. Dersim’de girdiği çatışmada yaralı olarak yakalanan Kaypakkaya, Diyarbakır’da süren dört aylık işkenceli sorgu nedeniyle 18 Mayıs 1973’te yaşamını yitirir.

BABA SİLAHIN VARSA ÇEK BENİ VUR!

Emrah Cilasun tarafından hatırlanan “Kırmızı Gül Buz İçinde” El Yayınları 18 Mayıs Kitaplığı bölümünde yayımladı. Kaypakkaya’nın mücadele arkadaşları, Kaypakkaya ile aynı dönemde mücadele içinde olanlar, Kaypakkaya’nın örgütsel çalışmalar yürüttüğü yerlerde karşılaştığı insanlar babası Ali Kaypakkaya tarafından anlatılıyor. 6. Filo’nun İstanbul’a gelmesini protesto ettiği için yurttan atılan Kaypakkaya’nın babası o dönem sözü geçen bir hemşehrisine de ricada bulunur. Tabii bu ricanın karşılığında şart olarak İbrahim’in bir daha böyle eylemlere katılmayacağını dair bir kağıt yazıp imzalaması istenir. Bu şartın yerine getirilmesi durumunda İbrahim yurda dönebilir. Ali Kaypakkaya bu şartı oğluna söylediğinde İbo’nun cevabı net olur: “Baba silahın varsa çek beni vur, ‘Niye vurdun’ demem. Ama bunu benden isteme! Ben bana inananları satmam, yarı yolda bırakmam!”

Kitap ve DVD İbrahim Kaypakkaya’nın yaşamını ve mücadelesini merak edenlerin başvuracağı önemli bir kaynak. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Orhan Kemal Roman Armağanı Yiğit Bener’in

SONRAKİ HABER

MMO’da görev dağılımı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...