29 Eylül 2016 08:19

'Meslektaşını ihbar etmek bizim mesleğin raconunda yoktur'

Akademik Özgürlükler Haftası'nın üçüncü gününde konuşan Prof. Dr. Korkut Boratav, akademisyenlerin ihraç edilmesine ilişkin konuştu. 

Paylaş

Akademik Özgürlükler Haftası'nın üçüncü gününde konuşan Prof. Dr. Korkut Boratav, Ders öncesi açılış konuşması yapan Boratav, “Meslektaşını ihbar etmek bizim mesleğin raconunda yoktur” dedi. Ayrıca Ankara Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi'nden ihraç edilen Doç. Dr. Candan Badem'in Akademik Özgürlükler Haftası kapsamında okulda konuşma yapmasına izin vermediği için buluşma Mülkiyeliler Birliği'nde yapıldı. 

Eğitim Sen tarafından düzenlenen Akademik Özgürlükler Haftası'nın 3. gününde de dersler devam etti. 26 Eylül Pazartesi günü başlayan Akademik Özgürlükler Haftası'nın bugünkü buluşmasında  Tunceli Üniversitesi'nden ihraç edilen Doç. Dr. Candan Badem ders verdi. Ders öncesi açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Korkut Boratav, üniversitelerde yapılan açığa alma ve ihraçların üniversite yönetimlerinden kaynaklandığını söyledi. “Kendi öğretim elemanlarına sahip çıkan üniversiteler var ki; kimsenin kılına bile dokundurtmadı. İster Fetullahçı, ister sosyalist, ister tarikatçı olsun. Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ bu üniversiteler içerisinde. Meslektaşını ihbar etmek, tasfiyesine yol açmak bizim mesleğin raconunda yoktur. Bu Fetullahçı denilen insanlardan üniversitede yer alanlar için ne yapacağız? Benim görüşüm şu; Bu işin çözülmesi ileriye bırakılır. Bu ekibin üniversite giriş sınavlarından başlamak üzere her alanda olduğu gibi üniversitelerde de yer edinmek için çaba sarf ettiği be başarılı olduğunu biliyoruz. Atamalarda, atama ilanlarında, jürilerde ve ünvanlarda kayırmacılık yaptığını biliyoruz ama bütün bunlara rağmen bu kirin temzilenmesi üniversiteler normal bir düzene döndüğü zaman, gerçekten demokratik ve bilimsel bir yapıya ulaştığında olacaktır. Bu aşamada bizim, meslektaşlarımızı meşrebiyle ihbar etmek gibi bir kirliliğe bulaşmaktan uzak durmamız lazım. Bu aşamada, bu iktidara ihbar yoluyla tasfiye işine katkı yapmamamız lazımdır” diye konuştu. 

A.Ü. İHRAÇ EDİLEN AKADEMİSYENE İZİN VERMEDİ

Ankara Üniversitesi'nden Dinçer Demirkent ders öncesi yaptığı açıklamada, Tunceli Üniversitesi'nden ihraç edilen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Candan Badem'in Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (SBF) konuşma yapmasına izin verilmediğini söyledi. Demirkant, “Hukuksuz hiçbir mesneti olmayan bir kararname ile atıldığı için aynı zamanda herhangi bir kamu üniversitesinde konuşma hakkından da men edilmiş gibi Rektörlüğün baskılarıyla, dekanlığın boyun eğmesiyle mecburen bu toplantıyı Mülkiyeliler Binası'nda yapıyoruz” dedi. 

'ÜNİVERSİTELER ETİK İLKELERDEN UZAK DURUMDA'

Doç. Dr. Candan Badem, Türkiye'de bilim üzerine konuşmanın zor olduğunu söyledi. Üniversitelerin adeta can çekiştiğini belirten Badem, rektörler ve dekanların hükümete tam bir biat halinde olduklarını vurguladı. Üniversite yönetimlerinin meslektaşlarına yapılan haksızlıklara karşı çıkmadıkları gibi bizzat bunun aracı olduklarını ifade eden Badem, “Benim ihraç edilmemde de aynısı oldu. Rektör 'benimle ilgili yok, bize listeler dışarıdan geliyor' dedi. Fakat benim ismimi onun verdiğini, senatoda rektöre olan muhalefetim ve hakkında açtığım davalar nedeniyle bu listede olduğumu düşünüyorum” dedi. Başka üniversitelerde de benzer durumların olduğunu belirten Badem, Türkiye'de bulunan üniversite yönetimlerinin akademik özgürlüklerden ve etik ilkelerden birkaç istisna oku dışında uzak olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Hakkari’de birçok bölge yasaklandı

SONRAKİ HABER

HDP: Demokrat ve muhalif medyaya ağır bir darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...