29 Eylül 2016 04:51

ABD Kongresi ilk kez Obama'nın vetosunu tanımadı

ABD Kongresi, Obama'nın 11 Eylül saldırıları kurbanlarının Suudi yetkililere dava açmasına izin veren yasa tasarısına koyduğu vetoyu hükümsüz kıldı.

Paylaş

ABD Kongresi, Başkan Barack Obama'nın 11 Eylül saldırıları kurbanlarının Suudi yetkililere dava açmasına izin veren yasa tasarısına koyduğu vetoyu hükümsüz kıldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre Obama'nın başkanlığı süresince hükümsüz kılınan ilk vetoda Senato 97'ye karşı bir, Temsilciler Meclisi ise 348'e karşı 77 oy kullandı ve böylece tasarı, başkanın vetosuna karşın yasalaştı.

Obama CNN televizyonuna yaptığı açıklamada senatörler ve Temsilciler Meclisi üyelerinin "bir hata" yaptığını söyledi.

Başkan Obama yasanın ABD'li şirketleri, askerleri ve yetkilileri ileride ülke dışında açılabilecek davalara açık hale getirdiini belirtti.

CIA Direktörü John Brennan da oylamanın ulusal güvenliğe "ciddi etkileri" olacağını söyledi ve "Olumsuz tarafları potansiyel olarak büyük" dedi.

Senato ve Temsilciler Meclisi, Obama yönetiminin çabalarına karşın, "Terör destekçilerine karşı Adalet" diye anılan tasarıyı oybirliğiyle kabul etmişti.

Tasarıyla, diğer ülkeleri Amerikan mahkemelerindeki davalardan koruyan 1976 tarihli yasada değişiklik yapıldı ve kurban yakınlarına 11 Eylül saldırılarında rol oynadığından şüphelenilen Suudi hükümeti yetkililerine dava açma hakkı verildi.


Obama tasarıyı veto ederken, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini ve Afganistan ve Irak gibi yerlerde görev yapan ABD askerlerine karşı davaların yolunu açabileceğini söylemişti.

'TEHLİKELİ BİR EMSAL'

Obama CNN'e yaptığı açıklamada "Tehlikeli bir emsal ve bazen neden zor olanı yapmanız gerektiğinin bir örneği. Ve açıkçası Kongre'nin zor olanı yapmasını dilerdim. Bir seçim öncesi 11 eylül kurbanlarının ailelerine karşı oy verir görünmek zor bir iş. Ama aynı zamanda doğru olanı" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest oylamanın "ABD Senatosu'nun onyıllardır yaptığı en utandırıcı şey" olarak tanımladı.

Ancak destekçileri tasarının sadece ABD topraklarındaki terör eylemlerini kapsadığına dikkat çekiyor.

Demokrat Partili Senatör Chuck Summer "Beyaz Saray ve hükümet diplomatik değerlendirmelerle daha ilgili. Ancak biz aileler ve adaletle ilgileniyoruz" dedi.
Obama başkanlığı süresince veto kartını 12 kez kullandı ve şimdiye dek hiç biri hükümsüz kılınmadı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Duterte, ABD ile ortak askeri uygulamaları sonlandırıyor

SONRAKİ HABER

Opec üretimi kesme kararı aldı, petrol fiyatları yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...