29 Eylül 2016 00:53

Suriyeli çocuklar, çantasız, deftersiz ve kalemsiz

Gazetemize konuşan Suriyeli veliler, yaşadıkları maddi zorluklar nedeniyle çocuklarına çanta, defter, kalem alamadıklarını dile getirdi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Okulların açılmasıyla okul alışverişleri velileri zorluyor. Çoğu düzenli bir gelire sahip olmayan Suriyeli mülteciler için ise eğitim masrafları daha yakıcı bir sorun. Gazetemize konuşan Suriyeli veliler, yaşadıkları maddi zorluklar nedeniyle çocuklarına çanta, defter, kalem alamadıklarını dile getirirken, çocuklarının eğitim almasını istediklerini ancak çok zorlandıklarını belirtiler. Mülteci Dayanışması’ndan Yalçın Yanık ise çok sayıda ailenin kendilerine bu sorunla başvurduğunu vurgulayarak valiliği ve yerel yönetimleri bu konuda adım atmaya çağırdı. 

Yeni eğitim-öğretim yılı yine bin bir sorunla açıldı. Eğitim sorununu en ağır olarak yaşayan Suriyeli yoksul mülteciler çocuklarını okula bin bir zorlukla gönderebilirken, okula gidebilen az sayıdaki Suriyeli mülteci çocuk ise daha çanta, defter kalem gibi temel kırtasiye malzemelerine bile ulaşmakta güçlük çekiyor. İzmir’deki yüzlerce Suriyeli aile bu temel kırtasiye malzemelerini alabilmiş değil. 

Basmane Kapılar’da yaşayan Suriyeli ailelerle yaşadıkları bu sıkıntıyı konuştuk. Fatma isimli Suriyeli veli, eşinin tekstil işçisi olduğunu ve düzenli çalışamadığını ifade ederek “Biri birinci biri de üçüncü sınıfta okuyan çocuğum var. Çocuklarımızın eğitim almasını istiyoruz ama zorlanıyoruz. Okulun ikinci haftasına girdik, daha defter, kalem, çanta alamadım. Çocuğuma beslenme saatinde yemesi için kuru ekmek veremezken, bize bir beslenme listesi verdiler. Oradakileri vermem imkansız. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz” dedi. 

‘TEK İSTEDİĞİM ÇOCUKLARIMIN OKUMASI’

Bir diğer Suriyeli veli Berre de, eşinin bayramdan beri çalışmadığını belirterek “Büyük çocuğum birinci sınıfa başladı. Biz daha defter bile alamadık ama bize bir birinci sınıf ihtiyaç listesi verdiler ve o listedekileri almamızı istediler. Bizim bunları alma imkanımız yok. O listedekileri alırsak yemek için paramız kalmaz. Kirayı, faturaları verdikten sonra paramız kalmıyor nerdeyse. Eşimin de düzenli bir işi yok. Ben de çalışmak istiyorum ama iş yok.  Tek istediğimiz çocuğumuzun okuması, kendi hayatını kurtarması ama bu şartlarda çocuk okutmak zor” diye konuştu.

VALİLİĞE VE BELEDİYEYE ÇAĞRI

Kapıları Mülteci Dayanışması’ndan Yalçın Yanık da  okulların açılmasıyla Suriyeli mültecilerin için yeni bir sorunun da ortaya çıktığını söyleyerek “Bu sorun, sağlık, barınma gibi sorunlarla eş değer bir sorun. Çocuk nüfusu çok fazla, bu çocukların büyük bir çoğunluğu eğitim alamıyor. Bize yüzlerce aile çocuklarına defter ve çanta istemek için geldi. Biz az sayıda kısmını dayanışma ile çözebildik ama sorun çok büyük, bunları karşılama imkanımız yok. Bu sorun için Valiliğin ve Büyükşehir Belediyesi’nin harekete geçmesi lazım. Belediye ‘Kırtasiye malzemesi dağıttım’ demiş ama bizim bölgeden alan bir tane Suriyeli aile yok.  Malzemesiz eğitim almalarının imkanı yok” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır halkı: Meclis açıldığında barışı konuşsunlar

SONRAKİ HABER

Evrensel biz işçilerin sesidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...