28 Eylül 2016 14:14

Öğretmen adaylarına ‘15 Temmuz’ sorusu

Van Erciş'te sözleşmeli öğretmenlik başvurusu yapan öğretmenlere 15 Temmuz ve Fırat Kalkanı operasyonu soruldu

Paylaş

İdris YILMAZ

Van’ın Erciş ilçesinde sözleşmeli öğretmenlik başvurusu yapan ve önceki gün mülakat için öğretmenevine giden 50’ye yakın öğretmen adayı, Eğitim Fakültesi mezunu olmalarına rağmen elenerek göreve alınmadı.

Mülakatta öğretmenlere, “Bir vatan haini ile arkadaşlık yapar mısın?”, “Fırat Kalkanı operasyonunu nasıl değerlendiriyorsun?”, “15 Temmuz süreci senin için ne anlam ifade ediyor” gibi sorular sorulduğu öğrenildi.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu olduğunu ifade eden öğretmen adaylarından Fevzi Deryal, yapılan mülakatın tamamen kişiye özel olduğunu ifade ederek, söz konusu durumu milli eğitim yetkililerine ilettiklerini ve Yetkili Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Talay’ın kendilerini azarlayarak polis çağırdığını söyledi. Eğitim fakültesi mezunları yerine, tarım mühendisi ve su ürünleri fakültesi mezunlarının alındığını söyleyen Deryal, “Yaşadığımız sorunu kime anlattıysak topu bir birlerine attılar, göreve alınan çoğu kişi öğretmenlikle alakası olmayan kişiler. Birçoğu tarım mühendisi, su ürünleri fakültesi mezunu gibi kişiler göreve alındı. Biz Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Talay’a bir usulsüzlük olduğunu düşündüğümüzü, neden elendiğimizle ilgili bilgi talep etmemiz üzerine bizi azarladı, sonra polis çağırdı” dedi.

Öğretmen adaylarından Mehmet Taş da şunları kaydetti: “Saçma sapan sorulara maruz kaldık. Mülakatta bize ‘Bir vatan haini ile arkadaşlık yapar mısın?’, ‘Fırat Kalkanı operasyonunu nasıl değerlendiriyorsun’, ‘15 Temmuz süreci senin için ne anlam ifade ediyor’ gibi konumuzla alakalı olmayan sorulara maruz kaldık. Eğitim ile ilgili sorular beklerken siyasi sorulara maruz kaldık. Buna rağmen verilen bütün soruları olması gerektiği gibi cevapladık” sözleriyle gösterdi.

Yapılan mülakatta “adam kayırma” yapıldığını ifade eden öğretmen adaylarından Murat Demir ise bu konuyla ilgili ellerinde somut delillerin de olduğunu ifade ederek, “Sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Burada bir hukuksuzluk olduğu her hali ile açıkta ve ortadadır” dedi.

‘BÖYLE ŞEYLER YAZMAYIN’

Konu hakkında DİHA’nın telefonla aradığı Erciş Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Talay, yapılan mülakatta herkesin hakkıyla geçtiğini savunarak iddiaların asılsız olduğunu savundu. Talay, “Bunlar yalan yanlış şeyler söylüyor. Bunlara inanıp böyle şeyler yazmayın” şekilde savunmada bulundu. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

SAMER, Bölge halkının 15 Temmuz'a dair düşüncesini araştırdı

SONRAKİ HABER

2 kızını toprağa verdi oğlunun cenazesini arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...