28 Eylül 2016 14:12

SAMER, Bölge halkının 15 Temmuz'a dair düşüncesini araştırdı

SAMER, Kürtlerin yoğun olduğu 16 kent merkezinde, darbe girişimi, Suriye’ye askeri müdahale ve çatışmalı duruma ilişkin saha araştırması yaptı.

Paylaş

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi (SAMER), Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı iki bölgede saha araştırması yaptı ve elde ettiği bilgileri kamuoyuyla paylaştı. 

16 kent merkezinde, 15 Temmuz darbe girişimi, Suriye’ye askeri müdahale ve çatışmalı duruma ilişkin algı, tutum ve beklentileri ölçmek amacıyla, 31 Ağustos'la 7 Eylül tarihleri arasında yapılan saha araştırmasında 852 haneyle görüşülüp demografik veriler ve gündeme ilişkin algı ve tutumları belirlemeye dönük sorular soruldu.

OHAL koşullarında gerçekleştirilen araştırmada katılımcıların yüzde 85,3 gibi ezici çoğunluğunun barış sürecine dönülmesini istediği, yüzde 85’lik bir kesimin Türkiye’nin geleceğinden endişe duyduğu, OHAL ilanını sadece yüzde 33,4’lük bir kesimin onayladığı, yüzde 68’in darbe girişimi sonrasında liderler zirvesine ve yeniden başlayan anayasa çalışmalarına HDP’nin davet edilmemesini desteklemediği, yüzde 60’ının Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesini desteklemediği gibi önemli oranlar elde edildi.

“15 Temmuz darbe girişiminde sizce hedef neydi/kimdi?” sorusuna araştırma grubunun yüzde 23,2’si “Hükümeti ve Cumhurbaşkanlığını ele geçirmek”, yüzde 21,7’si "Bir oyun oldu, darbe girişimi olduğuna inanmıyorum”, yüzde 20,2’si “devleti ele geçirmek”, yüzde 18,5’i “iç savaş çıkarmak”,  yüzde 4,8’i “Türkiye’yi güçsüzleştirmek”, yüzde 4’ü ise “Türkiye’de rejim değişikliği yapmak isteniyor” biçiminde yanıt vermiş. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ceylan’ın gözleri 7 yıldır üzerimizde

SONRAKİ HABER

Öğretmen adaylarına ‘15 Temmuz’ sorusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...