28 Eylül 2016 14:02

ÇAYKUR işçileri fondan yararlanmak istiyor

Yılın sadece 4 ayı çalışan 9 bin ÇAYKUR işçisi, 8 ay boş kalmalarına rağmen İŞKUR kayıtlarında işsiz olarak gözükmüyor ve işsizlik maaşı alamıyor.

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Yılın sadece 4 ayı çalışan 9 bin ÇAYKUR işçisi, geri kalan 8 ay boş kalmalarına rağmen İŞKUR kayıtlarında işsiz olarak gözükmüyor. İşçiler bu sebeple işsizlik maaşından faydalanamadıklarını söyledi.

İşsizlik fonunda toplanan 84 milyon TL’nin sadece 11 milyon TL’si işsizlik maaşı ödemelerine ve toplum yararına çalışma programı (TYÇP) kapsamında çalışanlara verilen ücret olarak harcanıyor. ÇAYKUR’da çalışan 9 bin mevsimlik işçi de yılın sadece 4 ayı çalıştıklarını, 8 ay boş kaldıklarını belirterek, İŞKUR kayıtlarında işsiz olarak gözükmediklerini ve fondan faydalanamadıklarını söyledi.

1999’dan sonra işe girenlerin 7 bin 500 günü doldurmadan emekli olamadıklarını söyleyen ÇAYKUR işçileri, 120 gün çalışmayla bu süreyi doldurmanın ve emekli olmanın mümkün olmadığını belirtti. Bu nedenle işsizlik fonundan mevsimlik işçilerin en az 3 aylık sigortasının yatırılmasını ve bunun devlet tarafından karşılanmasını isteyen işçiler, “Ayrıca, vergi hesaplamasında brüt ücret esas alındığı için yüzde 20’lik vergi dilimine giriyoruz. Ve aslında elimize fazla para geçmediği halde daha fazla vergi ödüyoruz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Taslağı birlikte hazırladık TİS’i birlikte imzalayacağız

SONRAKİ HABER

Fatura Naksan işçisine kesiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...