28 Eylül 2016 11:30

‘Düne kadar siz FETÖ’yle kol kola gezmiyor muydunuz’

Kılıçdaroğlu Turhal’daki konuşmasında “Darbeyi kim yaptı, uçağı kullanan, talimat veren yaptı. Sen öğretmenden, memurdan, işçiden ne istiyorsun" dedi.

Paylaş


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclisi bombalayan, vatandaşı, polisi öldüren, darbe girişiminde bulunanların süratle yargının önüne çıkarılması gerektiğini belirterek, “Bugün bir milyona yaklaşan mazlum insanımız var, ‘OHAL mağdurları’ diyoruz biz bunlara. Darbeyi kim yaptı, uçağı kullanan, talimat veren yaptı. Sen öğretmenden, memurdan, işçiden ne istiyorsun” dedi.

Kılıçdaroğlu, Tokat’ın Turhal ilçesinde pancar üreticileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. Hasan Sevinç Türk Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’de şeker fabrikalarının birer birer kapatıldığını belirterek, üreticilere seslendi. “Oyun oynayarak ve sizleri kandırarak, cumhuriyetin kurduğu fabrikaları elinizden aldılar” diyen Kılıçdaroğlu, “Şimdi bir kanun, daha Meclis’e gelmedi ama taslak elimize geçti. Nişasta bazlı şekerde kotayı kaldıracaklar yani serbest bırakacaklar” dedi. “Nişasta bazlı ürün almayacağız, çocuklarımıza yedirmeyeceğiz” kampanyası yapılması çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

‘DÜNYA TEKELLERİNİN ÖNÜNDE BOYUN EĞEN SİYASİ PARTİYE OY VERMEYECEKSİNİZ’

“Neden fabrikaları kapatmak istiyoruz, ‘Efendim, dünya tekelleri bunu istiyor.’ Dünya tekellerinin önünde boyun eğen siyasi partiye oy vermeyeceksiniz. Dik duracaksın, onurlu duracaksın. Biz ülkemize sahip çıkmak zorundayız. Milliyetçilik deyince mangalda kül bırakmıyorlar. Milliyetçilik nedir, kendi köylüne, işçine, çiftçine, sanayicine sahip çıkacaksın, bayrağına sahip çıktığın gibi. Yabancı tekellerin önünde boyun eğip onların isteklerini yerine getirenler milliyetçi olmazlar.

Türkiye niçin bugün borç batağında, Türkiye iyi yönetilmiyor, namuslu yönetilmiyor. Türkiye, kul hakkı yemeyenler tarafından yönetilmeye layık bir ülkedir.”

‘HÜKÜMET HER ŞEYİ ADALET İÇİNDE YAPMAK ZORUNDA’

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki sürece ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kılıçdaroğlu, “Meclisi bombalayan, vatandaşı, polisimizi öldüren, darbe girişiminde bulunanların süratle yargının önüne çıkarılması ve hesabının sorulması lazım, nokta. Milli iradenin tecelligahı olan Meclis’i bombalamak, masum insanları öldürmek kimsenin haddi değildir. Demokrasiyi sonuna kadar savunacağız ama devleti yönetenler yani hükümet olanlar her şeyi adalet içinde yapmak zorundadırlar” dedi. Bir ülke adaletle değil de intikam ve öfkeyle yönetildiğinde mazlumların yaratılacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

‘BİR MİLYONA YAKIN OHAL MAĞDURU VAR’

“Bugün bir milyona yaklaşan mazlum insanımız var, OHAL mağdurları, diyoruz biz bunlara. Sendikalı öğretmeni devlet memurluğundan atıyorlar. Sendikalı olmak ne zamandan beri suç oldu? Bir anayasal haktır sendikalı olmak, atamazsınız. Varsa bir kabahati verirsiniz mahkemeye, hakim atarsa atar. Yargısız, sorgusuz, sualsiz ‘ben seni memuriyetten atıyorum’, olmaz.

Üniversite hocaları, ‘vay sen misin bildiri yayınlayan’, onları da üniversiteden atıyorlar. Olmaz. Görüşünü, düşüncesini beğenmeyebilirsin ama üniversiteler her türlü düşüncenin özgürce dile getirildiği yerlerdir, böyle kabul edeceksin.

Devlet memuriyetinden atıyorsunuz, lojmandan da atıyorsunuz. Adamı hapse atıyorsunuz, eşi çıkıyor, ev kiralayacak, kimse ev vermiyor, bankadaki hesabına tedbir koyuyorsunuz. Anne geldi kucağında çocuk, ‘bileziklerimi sattım şimdilik geçiniyoruz ama bunun parası bittikten sonra ben neyle geçineceğim’… Böyle bir şey olabilir mi?

Darbeyi kim yaptı, uçağı kullanan, talimat veren yaptı. Sen öğretmenden, memurdan, işçiden ne istiyorsun. Bir de diyorlar ki ‘bunları aldık görevden, bir sigortalı işte de çalışmayacak.’ Ne olacak bu, eline silah alıp dağa mı çıkacak. Sosyal devlet nedir, herkesin yanında olan, aç açıkta kimsenin olmamasını isteyen devlettir.

‘DÜNE KADAR SİZ FETÖ’YLE KOL KOLA GEZMİYOR MUYDUNUZ’

Er, erbaşa komutan emir vermiş, ‘dışarı çık’, çıkmış. Hepsini toplamışlar hapse atmışlar ‘darbeci’ diye, bunlar emir kulu. Bunların aileleri perişan vaziyette. Ben merak ediyorum, ‘FETÖ, FETÖ’, düne kadar siz FETÖ’yle kol kola gezmiyor muydunuz, birlikte değil miydiniz? Soruyorlardı, ‘Ne istediniz de vermedik’. Ben de sordum, onlar ne istediler, sen ne neleri verdin, bir çık açıkla. Daha henüz açıklamış değil, bu sorunun cevabını almış değilim daha. Soracağım, sizler de sorun. Neleri verdiniz siz?

Üniversiteleri kapattılar, ‘bunlar cemaatin üniversiteleridir’ diye. Öğrenciler? Bir öğrenci sınava girmiş, kazanmış, oraya da ÖSYM yerleştirmiş. Öğrenciler perişan.”

‘POLİSTEN MEKTUP’

Konuşmasında bir polis memurundan aldığı mektubu da anlatan Kılıçdaroğlu, “Görevine son verilmiş ve ayrıca hapiste. ‘Suçum şu’ diyor, ‘Kayseri’de bir kooperatife girdim, taksitini bir banka aracılığıyla ödüyordum. O banka, bundan sonra havale parası alacağım, dedi. Kooperatife dedim, Bank Asya aracılığıyla gönderirsen onlar havale parası almıyorlar, dediler. Ben de kooperatif taksitini Bank Asya aracılığıyla gönderdim.’ Sen misin Bank Asya aracılığıyla gönderen, polislikten atıyorlar” dedi.

Bu uygulamaların doğru olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Mağdurlar yaratılmaz. Darbeciler bellidir, darbeyi yapanlar, teşebbüs edenler bellidir, bir an önce çıkarırsınız yargının önüne hesabını sorarsınız. Ayrıca o davaları gizli kapaklı da yapmasınlar, medyaya açık, televizyonlardan canlı verilsin. Hepimiz görelim, kim hangi suçu nasıl itiraf ediyor” diye konuştu.

‘İL BAŞKANLARINA TALİMAT’

Kılıçdaroğlu, il başkanlarına nerede bir mağdur varsa sahip çıkılması yönünde talimat verdiğini belirtirken, “Karşı çıkıyorlar, ‘vay Kılıçdaroğlu mağdurlara sahip çıkıyor.’ Bütün mağdurlara sonuna kadar sahip çıkacağım çünkü zalimin karşısında susan dilsiz şeytandır. Ben zalimin zulmüne direneceğim” dedi.

Türkiye’nin huzura, birlikte yaşamaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bütün sorunları biliyoruz, sorunları çözmeye hazırız. Bu ülkeye söz veriyorum, bedeli ne olursa olsun huzur ve bereketi getireceğim” diye konuştu. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

ABD ‘cihatçılara silah’ iddiasını yanıtlamadı

SONRAKİ HABER

ABD: G. Kore'ye savunma sistemi kararı tartışmaya açık değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...