28 Eylül 2016 10:11

HDP'den 'Gadir-i Hum Resmi Bayram olsun' teklifi

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Alevilerin kutladığı Gadir-i Hum Bayramı'nın resmi bayram olarak kabul edilmesi için kanun teklifi verdi.

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu’nda değişiklik yapılarak Alevilerin kutladığı Gadir-i Hum Bayramı'nın da resmi bayram olarak kabul edilmesi için kanun teklifi verdi.

Verilen teklifin gerekçesinde, Gadir-i Hum Bayramı'nın Alevi halklarının en kutsal bayramı olduğuna işaret edilerek, "Türkiye’de milyonlarca Alevi, Gadir-i Hum Bayramı'nı kutlamak; dinin gereklerini yaşamak ve yerine getirmek isterken, resmi işlerin devam etmesinden dolayı dini vecibelerini yerine getirmek açısından zorluk yaşamaktadır" denildi.

İnsanların dinlerinin gereklerini yerine getirme, özel günlerini yaşama hakları, Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9'ncu maddesi ile “Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü” başlığı altında güvence altına alındığına işaret edilen teklifte şu görüşlere yer verildi: 

"Türkiye’de mevcut durumda toplumun bir kesiminin dininin gereklerini yerine getirmesi için her türlü yasal düzenleme yapılırken diğer bir kesimin dini vecibelerinin engellenmesi, taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü' maddesi ve Anayasa’nın 10'uncu maddesinde düzenlenmiş olan eşitlik ilkesinin ihlali anlamına gelmektedir. 

Bu bahisle Alevilerin kutladığı Zilhicce ayının 18'nci günüde denk gelen Gadir-i Hum Bayramı'nı dini bayramlar arasına almak ve o günü resmi dini tatil olarak kabul etmek Alevilerin dini gereklerini rahatlıkla ve gerektiği gibi yaşamalarını sağlayacaktır. Böylece Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ve Anayasa’nın, din ve vicdan hürriyeti konusunda eşitlik ilkesine uyulmuş olunacaktır." 

Teklifte, yapılacak olan değişiklikle Arap Alevi halklarının Gadir-i Hum bayramlarının dini bayram olarak kabul görmesi ve o günün bayram olarak kutlanmasının sağlanması istendi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan, adalardaki mültecileri transfer edecek

SONRAKİ HABER

Kayseri Belediyesi'nden atılan 4 işçi çatıya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...