28 Eylül 2016 09:22

Zirve Yayınevi davasında 9 yıl sonra karar verildi

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde 1’i Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek katledilmesiyle ilgili davada 9 yıl sonra karar verildi.

Paylaş

Dönemin İl Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger 'haberleşmenin gizliliğini ihlal'den 13 yıl 9 ay, Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil 14 yıl 10 ay hapis cezasına çaptırıldı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu diğer 14 sanık ise beraat etti.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugün 115'inci duruşması yapıldı. Duruşma öncesinde Adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmaya, 21 sanıktan, elektronik kelepçe ile denetim altında tutulan tutuksuz sanıklar Emre Günaydın, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım, polis araçlarıyla getirildi. Duruşmaya tutuksuz sanıklar İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, Murat Göktürk, Abdullah Atılgan, Adem Gedik, Hüseyin Yelki ve Levent Ercan Gelegen ile avukatlar katıldı. Başka bir suçtan dolayı Adana F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Varol Bülent Aral ise video konferans sistemiyle duruşmaya katıldı.

Zirve Yayınevi’ni basıp, Alman uyruklu Tilman Geske ile Uğur Yüksel ve Necati Aydın’ı boğazlarını keserek öldürmekle suçlanan sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Hamit Çeker ile Cuma Özdemir, 'tasarlayarak adam öldürmek' suçundan 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çaptırıldı.

Dönemin İl Jandarma Komutanı olan emekli Albay Mehmet Ülger 'haberleşmenin gizliliğini ihlal'den 13 yıl 9 ay, Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil de 14 yıl 10 ay hapis cezasına çaptırıldı.

Ergenekon davasında yargılanırken Zirve Yayınevi davasına dahil edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu 14 sanık ise beraat etti.

OLAY NASIL MEYDANA GELMİŞTİ

18 Nisan 2007 günü, Ağbaba iş Merkezi’nde faaliyet gösteren ve genel de Hıristiyanlıkla ilgili yayınların bulunduğu Zirve Yayınevi'ne gelen 5 kişi, kapıyı içeriden kilitleyip, Alman uyruklu Tilman Geske, Uğur Yüksel ile Necati Aydın’ı, ellerini ve ayaklarını bağlayıp 2 saat işkence yaptıktan sonra boğazlarını keserek öldürmüşlerdi. Bu sırada yayınevine gelenlerin, kapının açılmamasından şüphelenerek durumu polise bildirmesiyle, olay ortaya çıkmıştı. Polis, 3 Hıristiyan’ı öldüren zanlıları kapıyı kırarak yakalamış, bu sırada kaçmak için, yayınevi binasının bulunduğu 4. katından aşağı atlayan Emre Günaydın da ağır yaralanmıştı. Daha sonra yapılan sorgulamada, sanıklar, maktullerin, insanların kafasını karıştırarak ve para vererek, Hıristiyanlığa davet ettiklerini, bu konuyu çözmek için olayı gerçekleştirdiklerini ifade etmişlerdi. Sanıklar cezaevinde iken 2012 yılında, yasa gereği elektronik kelepçe takılarak cezaevinden salıverilmişlerdi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

'Bereketli Topraklar Üzerinde' ABD'de tez oldu

SONRAKİ HABER

EMEP: Savaş tezkeresi reddedilmelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...