17 Mayıs 2012 09:02

LGBT bireylerden Başbakan’a mektup var

“LGBT hakları için kapsamlı bir mevzuat oluşturulmasının tam zamanı” diyen LGBT bireyler, pek çok kurum ile birlikte dünya çapında 45 bin imzanın bulunduğu bir mektubu Başbakan’a postaladı. LGBT bireyler, ayrımcılık ve homofobik söylemle mücadele edilmesini ve trans bireyleri koruyan yasaların çıkartılmasını istiyor

LGBT bireylerden Başbakan’a mektup var
Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, KAOS GL Derneği, Pembe Hayat LGBT Dayanışma Derneği ve çok sayıda kurum, bugün Yüksel Caddesi’nde yaptıkları bir basın açıklaması yaptı.

‘İNSAN HAKLARI ONURUMUZDUR’

İnsan Hakları anıtı önünde toplanan LGBT bireyler, “LGBT hakları insan haklarıdır. İnsan hakları onurumuzdur” yazılı pankart açarak, “Homofobi öldürür, transfobi öldürür” sloganını attı. Açıklama, Homofobi Karşıtı Gün olarak kabul edilen 17 Mayısta yapıldı. Açıklamada, Türkiye yetkililerinden yaygın ayrımcılığa maruz kalan lezbiyen, gay, biseksüel ve trans (LGBT) bireyleri koruyacak yasalar çıkartmaları istendi.

TÜRKİYE’DE AYRIMCILIĞA KARŞI ÖNLEM YOK!

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Murat Çekiç, LGBT bireylerin, sağlık, eğitim, barınma ve çalışma hayatında yetkililer tarafından ayrımcılığa uğradığı belirtilen açıklamasında, Türkiye’de yaşanan bu ayrımcılığın engellenmesine dair hiçbir önlem bulunmadığının altını çizdi.

YASALAR AYRIMCI DEĞİL; UYGULAMA KEYFİ

Yasaların açıkça ayrımcı olmasa da yargının yasaları uygulama şeklinin ayrımcılığa dönüştüğüne dikkat çeken Çekiç, “Bu soruşturulması ve kovuşturulmasındaki eksikler nedeniyle çoğu vakada sorumlular adalet karşısına çıkarılmıyor” dedi. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkla mücadele etmek için kapsamlı bir mevzuatın şart olduğunun altını çizen Çekiç, yetkilileri de ayrımcı bir dil kullanmamaları konusunda uyardı: “Yetkililer homofobik ve transfobik söylemin kabul edilemez olduğunu bilmelidir. Öncelikle kendileri bu dili kullamaktan sakınarak, ayrımcılıkla mücadelede siyasi irade göstermelidir” dedi. LGBT örgütlerin korunması ve saygı görmesi gerektiği belirtilen açıklamada, politikacılardan da açık bir destek beklendiği dile getirildi.

100 ÜLKEDEN 45 BİN İMZA

Başbakan’a iletilecek metin için 100 ülkeden 45 bin imza toplandı. Bu ülkeler arasında Almanya, Arjantin, Şili, Cezayir, Paraguay ve Danimarka da bulunuyor. Yüksel Caddesi’nden Yenişehir Postanesi’ne yürüyüş yapan grup, burudan taleplerini öiçeren mektubu Başbakan Erdoğan’a postaladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özgürlük gelecektir, gelecektedir

SONRAKİ HABER

Akdeniz’in iki ucunu birleştiren şarkılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa