28 Eylül 2016 00:53

‘Fısıldayarak değil doğrudan sosyalizm diyeceğiz’

İşçi Partisi konferansında konuşan John McDonnell’ın, “Artık fısıldayarak değil doğrudan Sosyalizm diyeceğiz” sözleri tartışmaları alevlendirdi.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de İşçi Partisi içinde yaşanan tartışmalar, yıllık olağan konferansta da devam etti. Parti içerisinde geçtiğimiz yıl süpriz bir şekilde parti lideri seçilen, AB Referandumu sonrası istifası istenen ve liderlik yarışına tekrar giren Jeremy Corbyn’in yaklaşımları ve politikaları tartışılmaya devam ediyor. Liderlik yarışını, oylarını arttırarak kazanan Corbyn’e saldırılar devam ederken, yıllık olağan konferansta, konuşan Gölge Maliye Bakanı John McDonnell’ın, “Artık fısıldayarak değil doğrudan Sosyalizm diyeceğiz” sözleri tartışmaları alevlendirdi.

Liverpoll’da yapılan konferansa katılan delegelerin büyük bir çoğunluğunun Corbyn ve McDonnell’ı desteklemeleri dikkat çekerken, partinin politikalarında yapılacak değişiklikler de masaya yatırılıyor. Partinin ekonomi politikalarını anlatan ve ‘Corbyn’in sağ kolu’ olarak bilinen Gölge Maliye Bakanı John McDonnell, 2020 yılınında yapılacak genel seçimde iktidar olmaları durumunda neler yapacaklarını anlattı.

Konferans salonunun, ilk defa tarihi grev ve adalet kampanyalarının pankartları ile süslenmesi dikkat çekerken, 1997 yılında, Blair iktidara gelmeden önce, sorunlarını çözeceğinin sözünü veren ve daha sonra ihanet ettiği Liverpool Liman İşçilerinin dev pankartı da konfaransın en görünür yerine asıldı.

‘İŞÇİLERİN ÇIKARLARI GÖZETİLECEK’

McDonnell konuşmasında, şu anda saat başı 7.20 sterlin olan asgari ücretin 2020 yılında en az 10 sterlin olacağını, toplu iş sözleşmelerinin tekrar hayata geçirileceğini, anti-sendikal yasalarının geri alınacağını, özelleştirilen kamu kurumlarının tekrar kamulaştırılarak işçiler tarafından sahiplenileceğini ve zenginlerin daha fazla vergi vermelerini sağlayacağını söyleyerek, daha fazla toplu konutlar inşa edilerek ucuz fiyattan işçilerin almasının yolunun açılacağını belirtti. Bu tür yöntemlerin ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunacağını söyleyen McDonnell, nükleer silahlanmaya bütçe ayrılmayacağının altını çizdi.

‘BASIN AMBARGOSU’

Sosyalizmi doğrudan ifade ederek onu hedeflediklerini söyleyen McDonnell’a tepki gösteren bir çok patronun yanı sıra, basın da tahammül edemedi. Başta BBC olmak üzere ülkenin önde gelen basın kuruluşları, İşçi Partisi’nin “Blairci” olarak bilinen parti içindeki sağcıları ekranlarına ve sayfalarına çıkartarak, Corbyn ve McDonnell’a karşı tepkileri örgütlemeye çalışıyor.

Afganistan ve Irak işgallerinin kararlarını alarak bir milyon insanın ölümüne sebep olan, milyonlarcasını evinden yurdundan eden, 1997 yılından sonra, 10 yıllık iktidarı boyunca 5 savaşın kararını alan, anti sendika yasalarını hayata geçiren, yüksek öğrenimi paralı hale getiren Blair ve tayfasının savunuculuğuna soyunan basın, McDonnell’a tepkili.

İşçilerin daha ucuza ev sahibi olmaları, yüksek ücret almaları, sendikal ve toplu iş sözleşmesine sahip olmaları, parasız eğitim ve sağlık hizmetinin herkese tanınması ve zenginlerin daha fazla vergi vermelerini savunan Corbyn ve McDonnell’a karşı tam bir cephe oluşturulmuş durumda. Bu cephede, başta basın olmak üzere, iktidardaki Muhafazakar Parti, Liberal Demokrat Parti, patronlar ve İşçi Partisi’nin Blairci milletvekilleri var. Bunun karşısında ise Corbyn, McDonnell, İşçi Partisi üyeleri ve işçiler var. Merak edilen tek şey ise, bu kuşatma altında Corbyn ve McDonnell’in ne kadar dayanacaklarıdır.

ÖNCEKİ HABER

Din dersinde skandal ‘sevgi yoklaması’

SONRAKİ HABER

Ekmek kredi notunda saklı değil!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...