27 Eylül 2016 17:38

Finlandiya ırkçı örgütleri yasaklıyor

Finlandiya Hükümet yetkilileri, Finlandiya Direniş Hareketi gibi şiddete başvuran örgütlere karşı izleyecekleri stratejiyi kamuoyuna açıkladı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Basın toplantısı düzenleyen Finlandiya Hükümet yetkilileri, Finlandiya Direniş Hareketi gibi şiddete başvuran örgütlere karşı izleyecekleri stratejiyi kamuoyuna açıkladı. Ağustos ayı içinde parlamentoda grubu bulunan partilerin gençlik örgütlerinin de yer aldığı 22 örgüt ve kuruluş, Finlandiya’da ırkçı, yabancı düşmanı ve Nazi örgütlerin yasaklanması için kampanya başlatmışı. Kampanya devam ederken Finlandiya Direniş Hareketi adlı faşist örgütlenmenin Helsinki’de yaptığı gösteri sırasında, ırkçıların 28 yaşında Jimmi Karttunen’ni döverek katletmeleri bardağı taşıran son damla olmuş meydanlara çıkan onbinler, ırkçı katliamı protesto etmiş, Nazi ve ırkçı örgütlerin yasaklanmasını talep etmişti.

DERNEKLERİ FESHETME OLANAĞI

Artan tepkiler sonucu harekete geçmek zorunda kalan Hükümetin düzenlediği basın toplantısına Başbakan Juha Sipila, İçişleri Bakanı Paula Rissiko, Adalet Bakanı Jari Lindström, Emniyet Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Seppo Kolehmainen katıldı.
İçişleri Bakanı Paula Rissiko, şiddet uygulayan aşırı grupların çalışmalarını engelleyici yasaların uygulanmaya konulabileceğini, mevcut yasaların çalışmaları yasalara ve geleneklere aykırı olan dernekleri fesh etme olanağı tanıdığını söyledi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çıkarılan yasalar Nazi örgütlerin yasaklanmasına imkan tanıyor. Daha önceleri yasaya dayanılarak Finlandiya’daki bazı Nazi örgütleri yasaklanmıştı.

NEFRET SUÇLARI ARTTI

İnternet ve sosyal medyada nefret söylemlerinin arttığına dikkat çeken Risikko, nefret söylemlerinin her zaman dikkaklice soruşturulmamasının bir eksiklik olduğunu ve bunun giderilmesi için internet polisine daha fazla kaynak aktaracaklarını belirtti. Risikko, yasaların pratikte uygulanması için yeni yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini söylerken Başbakan Juha Sipila, yasaların tek başına yeterli olmadığını ve şiddet suçlarının işlenmesinden önce önlem almayı hedeflediklerini dile getirdi.
Geçtiğimiz ay, ilticacılara ve göçmenlere terör estiren “Odin’in Askerleri” adlı ırkçı grubu destekleyici açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Jari Lindström, basın toplantısında şiddete başvuran gruplara hiç bir biçimde müsamaha gösterilmeyeceğini iddia etti. Hükümetin şiddete başvuran aşırı gruplara karşı alınacak önlemleri belirlemek için yaptığı strateji toplantısında, her türden şiddet, nefret söylemi ve ırkçılığı kınadığı ve şiddete karşı daha etkili mücadele edilebilmesi için yasaları tahkim etme ve kurumlara daha fazla kaynak aktarma kararları aldığı belirtildi. Yasaklaman örgütlerin sembol ve amblemlerinin kullanılmasını engellemek için yasalara yeni paragraflar eklenmesinin de gündeme geleceği bildirildi.

 

ÖNCEKİ HABER

İsveç çocuk mütecileri sınır dışı edecek

SONRAKİ HABER

Lugansk’ın tarihindeki ilk yerel seçim hazırlıkları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...