27 Eylül 2016 17:35

İsveç çocuk mütecileri sınır dışı edecek

İsveç’in, tek başına gelerek iltica talebinde bulunan çocukları dışı edebilmek için uygulamada değişiklik yaptığı açığa çıktı.

Paylaş

Son zamanlarda yasalarda ard arda değişiklik yaparak iltica hakkını neredeyse ortadan kaldıran İsveç’in, şimdi de tek başına gelerek iltica talebinde bulunan çocukları dışı edebilmek için uygulamada değişiklik yaptığı açığa çıktı.

İsveç Devlet Radyosu Ekot ajansının ele geçirdiği Göçmen Dairesi’ne ait 7 Temmuz 2016 tarihli bir iç yazışmada iltica talepleri reddedilen 16 ve 17 yaşındaki sığınmacıların 18 yaşını doldurmalarının bekleneceğini ve daha sonra sınır dışı edilecekleri belirtiliyor.
İsveç’te yasalar iltica talebinde bulunan 18 yaşından küçük çocukların kendi ülkelerinde onları koruyacak, barınma ihtiyaçlarını karşılayacak kurumlar olmaması durumunda sınır dışı edilmelerini ve ülkelerine geri göndermelerini yasaklıyor.
Ancak Göçmen Dairesi’nin yasa hükmünü işlevsiz kılmak için yeni bir uygulamayı yürürlüğe koymasıyla bu yıl 18 yaşını dolduran yüzlerce, önümüzdeki yılllarda da binlerce ilticacı çocuk 18 yaşını doldurdukları gerekçesiyle Suriye, Somali, Eritre ve Afganistan gibi savaş ve çatışmaların sürdüğü ülkelere yollanacak.

2014 yılında İsveç’e 7 bin civarında yalnız çocuk iltica talebinde bulunurken geçtiğimiz yıl bu sayı  35 bin 369’e yükseldi. Yaşları 12 ila 17 arasında değişen çocukların 23 bini Afganistan, 4 bini Suriye, diğerleri de Somali ve Eritreli. 2015’te3 bin çocuğun iltica talebi kabul edildi. 40 bine yakın çocuğun başvuruları karara bağlanmadı ve büyük çoğunluğu ülkelerine geri gönderilme riskiyle karşı karşıya. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: HDP’ye kapatma davası tartışılıyor

SONRAKİ HABER

Finlandiya ırkçı örgütleri yasaklıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...