27 Eylül 2016 16:54

Soma'da Enerji Bakanlığı kusurlu bulundu

Manisa’nın Soma ilçesinde maden katliamı ile ilgili davada Mahkeme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Paylaş

Taylan YILDIRIM

Manisa’nın Soma ilçesinde maden katliamında hayatını kaybeden 301 kişiden Erkan Doğdu’nun üç kardeşinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına açtıkları davada karar çıktı. Mahkeme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kişi başı 100’er bin liradan üç kardeşe toplam 300 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen, resmi rakamlara göre 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından başlatılan adli soruşturmada, 46 sanık hakkında 301 kez 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 46 sanığın yargılanması sürerken, yakınlarını kaybedenler de çeşitli tazminat davaları açtı.

Katliamda yaşamını yitiren 301 işçiden Erkan Doğdu’nun kardeşleri Burhan, Serkan ve Bülent Doğdu da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına karşı tazminat davası açtı. Aileler adına mahkemeye başvuran Avukat Cihan Türsen dilekçesinde “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2014 yılının Mart ayında yapılan denetimin sonuçlarının açıklanmadığı, Park Teknik AŞ tarafından işin devredilmesi sırasında ocakta meydana gelen yangınlardan dolayı üretim yapılamadığı belirtildiği halde, Soma AŞ’ye işin devredildiği ve Bakanlığın bu duruma göz yumduğunu” belirtip toplam 375 bin TL tazminat talep etti.

DAVANIN REDDİN İSTEDİLER

Davanın görüldüğü Manisa 2. İdare Mahkemesine cevaplarını ileten iki bakanlığın avukatları iddiaları kabul etmedi. Çalışma Bakanlığı adına verilen cevapta, tazminata konu patlama olayında bakanlığın hiçbir kusurunun olmadığı öne sürüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına verilen cevapta da, bakanlığın sahada mevzuatın kendisine verdiği yetki dahilinde gerekli denetimleri yaptığı belirtilerek, davanın reddi istendi.

Manisa 2. İdare Mahkemesi, sunulan belgelerin yanı sıra, olaydan sonra yapılan bilirkişi inceleme raporlarını ile dava dosyasını inceledikten sonra karar verdi. Mahkeme, kazada sorumluluğu bulunduğunu belirttiği Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının, Bülent Doğdu’nun üç kardeşine toplam 300 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Üç kardeşin talep ettiği, tutarın 75 bin TL’lik bölümünü ise reddetti. Gerekçeli kararda, “Diğer faaliyet alanlarında gösterilen özenin çok daha üstünde bir özen ve titizlik gösterilmesi gerekirken birçok şeyin göz ardı edilmesi, yer altında çalışan maden işçilerinin olağanüstü durumlarda hayatta kalmalarını sağlamak adına hiçbir önlemin alınmamış olması, geride kalanların yaşadıkları acı ve üzüntünün karşılığı olarak manevi tazminata hükmedilmesi gerektiği sonucuna varılmaktadır” denildi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 31 ayrı bölgeye 6 ay süreli yasak

SONRAKİ HABER

Molozlardan işçinin cesedi çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...