27 Eylül 2016 15:32

Bozdağ, gazetecilere 10 Ekim soruşturmasına yanıt vermedi

Bekir Bozdağ, Ankara katliamında kamu görevlilerinin ihmalini ortaya çıkaran gazetecilere açılan soruşturmayla ilgili soru önergesini yanıtlamadı.

Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 10 Ekim Ankara Katliamı'nda kamu görevlilerinin ihmalini ortaya çıkaran Gazetemiz Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu ve muhabiri Tamer Arda Erşin ile Cumhuriyet Gaztesi muhabiri Kemal Göktaş'a açılan soruşturmayla ilgili CHP İstanbul Milletvekili'nin soru önergesini yanıtsız bıraktı.

Aslına Meclis Başkanılığı'nın olan soru önergelerini denetleme yetkisinin kullanan Bozdağ, Meclis İç Tüzüğünü' göre bu soruların kendisine sorulamayacağını öne sürdü.

10 Ekim Ankara  Tren Garı'nda yapılan katliamda kamu görevlilerinin saldırıya ilişkin bilgileri olduğunu ortaya çıkaran gazetecilere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açılmıştı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Evrensel Gazetesi Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu, Ankara Muhabiri Tamer Arda Erşin ve Cumhuriyet Gazetesi Yargı Muhabiri Kemal Göktaş hakkında açılan soruşturmaya ilişkin eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na soru önergesi vermişti. Tanrıkulu' nun bu önergesine eski Başbakan Ahmet Davutoğlu adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan yazı gönderildi. Ancak yazıda soruşturmanın ne aşamada olduğuna dair bilgi verilmedi. Üstelik bilgi vermemek için Meclis İç Tüzüğü'ndeki mevzuat açığından yararlanıldı. İç Tüzüğün  96.- 97. Maddesi'ne göre milletvekillerinin hangi soruları soramayacağına Meclis Başkanlığı karar veriyor ve uygun bulmadığı soruları, soru önergesini veren milletvekiline geri gönderiyor. Kabul edilen soru önergeleri ise ilgililerine yollanıyor. Gelen cevapların içeriğine ise Meclis Başkanlığı karışamıyor. İşte bu açıktan yararlanan Bozdağ, gönderdiği yazıda sırf önerge yanıtlanmış gibi göstermek için içerikte dolambaçlı yollara başvurdu. Bozdağ, Tanrıkulu' nun gazeteciler hakkındaki soru önergesine gönderdiği yazıda, soruşturma hakkında bilgisinin bulunmadığını savundu.

İÇTÜZÜĞÜ KİM KULLANACAK

Bozdağ, Tanrıkulu' nun önergesi hakkında yorumda da bulunarak, “TBMM  İçtüzüğünün, 'Soru' kenar başlıklı 96. maddesinde 'soru'nun kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin, kişilik ve özel yaşama ilişkin konulan içermeyen bir önerge ile Hükümet adına sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılmak üzere, Başbakan veya bir bakandan açık ve belli konular hakkında 'bilgi istemek'ten ibaret olduğunun belirtildiği, 'Sorulamayacak konular' kenar başlıklı 97. maddesinde de, başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular ile tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konuların ve konusu evvelce Başkanlığa verilmiş gensoru önergesiyle aynı olan soruların sorulamayacağının hükme bağlandığı malumlarıdır” diye cevabına ekledi. Bozdağ bu yolla Meclis Başkanlığı'nın yetkisinde olan soru önergelerinin kabulüyle ilgili yetkisini bir nevi  kullanmış oldu. Meclis Başkanlığı'nın kendisinin kusur bulmadığı ancak Bozdağ'ın kusuruyla bulduğu soru önergesine gelen cevabın içeriğine karışma yetkisi yok. Bu yolla Meclis'te birçok soru önergesi yanıt verildi olarak geçiyor, ancak içerikte yanıtsız bırakılıyor.

YANITSIZ KALAN SORULAR

Tanrıkulu'nun yanıtsız kalan soruları ise şöyle:
* Ankara Garı’nda yaşanan katliamla ilgili ihmal iddialarıyla ilgili takipsizlik kararı veren Savcılık hangi gerekçeyle muhabirler hakkında soruşturma başlatmıştır?

* Basın emekçileri soruşturmalarla yıldırılmak mı istenmektedir? Kayyım atanamayan basın yayın kuruluşları için böyle bir politika mı benimsenmiştir?

* Anayasa “Basın hürdür, sansür edilemez” derken, müfettiş raporunda ortaya konan ihmal iddialarını haber yapmak suç mudur?

* Müfettiş raporunda ortaya konan skandal ihmal iddiaları kovuşturmaya dahi konu edilmezken, bunu haberleştiren gazeteciler hakkında soruşturma açılması halkın haber alma hakkını ihlal etmekte midir?

* Basın özgürlüğü konusunda sıklıkla eleştirilen Hükümet, basın mensuplarının işlerini özgürce yapabilmesi ve soruşturma ve kovuşturmaya uğramaması için çalışma yapacak mıdır? (AnkaraEVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Şahkulu Sultan Vakfı: Kutuplaştırıcı politikalara son verin

SONRAKİ HABER

Emekçilerden İBB’deki açığa almalara tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...