27 Eylül 2016 08:44

Akademisyenler: Barış talebimizde ısrarcıyız

Dava öncesi açıklama yapan Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı: Barış talebimizde ısrarcıyız, bu suça ortak olmayacağız.

Paylaş

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıkları için "örgüt propagandası yaptıkları" iddiasıyla yargılanan akademisyenler Esra Mungan, Kıvanç Ersoy, Meral Camcı ve Muzaffer Kaya, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci kez hakim karşısına çıktı. Çağlayan Adliyesi'ne gelen akademisyenler duruşma öncesi bina önünde basın açıklamasında bulundu. Açıklamaya akademisyenlere destek için adliyeye gelen HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, yazar ve akademisyenler ile yargılanan akademisyenlerin öğrencileri ve uluslararası üniversite temsilcileri de katıldı. 

'BARIŞ İMZACISI 93 AKADEMİSYEN İŞTEN ÇIKARILDI'

Hazırladıkları açıklamayı, akademisyenler parça parça okudu. Metnin ilk bölümünü Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan paylaştı. 

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladıkları ve barışı istedikleri için yargılandıklarını hatırlatan Mungan, "Coğrafyanın hakikatine sessiz kalmamız, görmezden gelip 'biat etmemiz', sorunu tespit edip çözüm önermemiz ve çözüm için akademisyenler olarak bize düşen görevi yerine getirmeye hazır oluşunuz 'suç' sayıldı" diye konuştu. Şubat 2016 tarihinden bu yana 33 imzacı akademisyenin işten çıkarıldığı bilgisini veren Mungan, "KHK'lerle birlikte bir gecede 44 barış imzacısı ve sendikalı öğretim üyesi arkadaşımızla birlikte toplamda işten çıkarılan sayısı 60'ı buldu" dedi. 

Mungan, vakıf ve devlet üniversitelerinde ise toplamda 93 barış imzacısı akademisyenin işten çıkarıldığını dile getirdi. 

'49 AKADEMİSYENİN DOSYASI YÖK'E GÖNDERİLDİ'

Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ise üniversitelerde hak ihlallerinin giderek arttığını ifade ederek, kamu görevinden çıkarma talebiyle 49 akademisyen dosyasının YÖK'e gönderildiğini belirtti. Kaya, yüzlerce imzacı akademisyene kabul edilemez bir "terör propagandası" ile suçlamalar yapıldığını ve ifadeye çağrıldığını kaydetti.

'BARIŞI TALEP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ise barışı isteminin suç olmadığını vurgulayarak, barış talebini yineleyeme devam edeceklerini ifade etti. Savcılık iddianamesini savunmalarıyla boşa çıkardıklarını söyleyen Ersoy, "Aynen bizler gibi yazarlar, gazeteciler, aydınlar, öğrenciler genel olarak tüm demokrat, muhalif kesimler şuan bu ülkenin yargı mekanizmasıyla karşı karşıya gelmiş durumdayız" dedi. Kendi davaları ile yargının ne kadar bağımsız ve adil olabileceğini ve kanıtlayabileceğini söyleyen Ersoy, "Aradan geçen beş aylık süreçte savcılık TMK 7/2 yerine TCK 301'den devam ettirmeye karar vermesine rağmen 7/2'den mahkeme bize beraat vermemiştir" diye konuştu. 

'ÜNİVERSİTE, ÇIKAR GRUPLARINA VE İKTİDARA BAĞIMLI OLMAMALIDIR'

Yargılanan diğer isim Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı da, üniversitenin toplum yararına eleştirel düşünce ürettiğini söyleyerek, "Üniversite çıkar gruplarına ve iktidara bağımlı olmamalıdır. Kendini var eden emeğe borçludur" ifadelerini kullandı.
Sorumlu konuşmanın gereği olarak savaştan değil barıştan; çatışma, kin ve nefretten değil, çözüm ve dayanışmadan yana olduklarını söyleyen Camcı, "Farklı etnik, dinsel, kültürel, cinsel kimliklere, farklı var olma biçimlerine, özgürlüklere, emeğe ve doğaya saygılı konuşmak gerekir" dedi.

ULUSLARARASI DESTEK

Akademisyenlere destek verenler arasında Descartes Üniversitesi'nden Selim Eskizmirliler, EGAM Avrupa Irkçılık Karşıtı Platform'dan Benjamin Abtan, Brüksel Özgür Üniversite'den Thomas Berns, Selanik Üniversitesi'nden Alexis Bennos, İngiltere Goldsmith Üniversitesi'nden ise Valentha Alvares Lopez yaptıkları konuşmalarında "Barış sadece dördünüzün meselesi değil tüm dünyanın meselesidir" mesajını verdi.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ise, akademisyenlerin yargılanması için Adalet Bakanlığı'ndan istenen "Soruşturma izni"ne yanıt verilmediği görüldü. Duruşmada söz alan Av. Meriç Eyüboğlu, ortada herhangi bir suçun olmadığını, önceki karardan vazgeçilerek, derhal beraat kararı verilmesini istedi. Av. Gökhan Küçük ise yargılamanın hukuki değil siyasi olduğunu kaydederek, müvekkilleri hakkında beraat kararının verilmesini istedi. 

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma iznine dair yanıtın beklenmesine karar vererek, duruşmayı 22 Aralık gününe erteledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstihbaratçı polis, Dink cinayetine dair bir şey bilmiyormuş

SONRAKİ HABER

Melike Demirağ: Seninle oynamak onurdu Tuncel Kurtiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...