27 Eylül 2016 06:39

Yapay zeka tarafından bestelenen ilk şarkı yayınlandı

Yapay zeka tarafından bestelenen ilk şarkı olan Daddy’s Car, Beatles’dan esinleniyor.

Paylaş

SONY CSL Araştırma Laboratuarı’nda, yapay zeka tarafından ilk kez şarkı bestelendi. Flow Machines adı verilen bir yapay zeka teknolojisi geliştiren Sony’nin bu sistemi, şarkılardan oluşan “dev bir veritabanıyla” besleniyor. “Stil transferi, optimizasyon ve etkileşim” tekniklerini kullanan sistem, istenen tarzda şarkı besteleyebiliyor.

Flow Machines’in bestelediği pop şarkılarından ilki Daddy’s Car, Beatles’dan esinleniyor. Ancak bunu, Flow Machines’in esinlenme halini çözdüğü ya da “kendi iradesiyle” Beatles şarkısı yapmaya karar verdiği şeklinde okumamak gerekiyor. Zira besteleme aşamasında, sistem, henüz, müzisyenlerin yardımına ihtiyaç duyuyor. İlk deneme için Fransız Müzisyen Benoît Carré ile çalışan Sony, FlowComposer adını verdiği bir sistemle insan-makine iş birliğini sağlıyor. İnsan müzisyenler FlowComposer üzerinde bir tarz belirliyor ve melodi, harmoni seçiyor. FlowMachines bestesinin aranjmanı da yine insan sanatçılar tarafından yapılıyor.

YAPAY ZEKA TARAFINDAN İLK ŞARKI, DADDY'S CAR:

Flow Machines’in kullandığı Lead Sheets Database yani Nota Kağıdı Veri Tabanı (LSDB) çoğunluğu jazz ve pop müzik parçalarından oluşan 13 binden fazla müzik nota kağıdına sahip. Flow Machines’in ikinci bestesi ise Amerikalı jazz sanatçılarından esinlenen Mr Shadow oldu.

Sony, 2017’de yalnızca yapay zeka bestelerinden oluşan ilk albümünü yayınlamayı planlıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adanalı kadınlar dayanışma sözü verdi

SONRAKİ HABER

Medical Park Hastanesi inşaatında direniş sonuç verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...