27 Eylül 2016 00:55

Barış için Akademisyenlerin duruşması 22 Aralık'a ertelendi

Barış Bildirisi’ne imza attıkları için 'terör örgütü propagandası' iddiasıyla yargılanan 4 akademisyenin duruşması 22 Aralık'a ertelendi.

Paylaş

Zülal KOÇER
İstanbul

Barış Bildirisi’ne imza attıkları için “terör örgütü propagandası" iddiasıyla yargılanan 4 akademisyenin 2. duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde görüldü. Dava öncesi Evrensel'e konuşan Dr. Muzaffer Kaya hakim karşısına tam olarak neyle suçlandıklarını bilmeden çıktıklarını belirterek darbe girişiminin ardından ‘demokrasi, uzlaşı gibi sözlere rağman barış istedikleri için yargılanıyor olmalarının samimiyetsizlik ifadesi olduğunu söyledi.

Barış İçin Akademisyenler tarafından hazırlanan Bu Suça Ortak Olmayacağız bildirisine imza attıkları ve bildirinin arkasında olduklarını beyan ettikleri için haklarında çıkarılan gözaltı kararı sonrası, “terör örgütü propagandası yapmakla” suçlanıp  tutuklanan ve daha sonra kamuoyu baskısıyla serbest bırakılan Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı bugün 2.kez hakim karşısına çıktı.

DURUŞMA 22 ARALIK'A ERTELENDİ

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ise, akademisyenlerin yargılanması için Adalet Bakanlığı'ndan istenen "Soruşturma izni"ne yanıt verilmediği görüldü. Duruşmada söz alan Av. Meriç Eyüboğlu, ortada herhangi bir suçun olmadığını, önceki karardan vazgeçilerek, derhal beraat kararı verilmesini istedi. Av. Gökhan Küçük ise yargılamanın hukuki değil siyasi olduğunu kaydederek, müvekkilleri hakkında beraat kararının verilmesini istedi. 

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma iznine dair yanıtın beklenmesine karar vererek, duruşmayı 22 Aralık gününe erteledi. ​

301. MADDE Mİ 7/2 Mİ?

Barış istedikleri için uzun süre tutuklu kalan 4 akademisyenden Dr. Muzaffer Kaya hakim karşısına çıkarken hangi maddeden yargılandıklarını dahi bilmediklerini ifade ederek, “7/2’den yargılanıyorduk. Savcı 301. madde ile yargılanmamız talebinde bulunmuş Adalet Bakanlığı da savcılıktan bu hususta gerekçe talep etmiş ancak savcılık hangi gerekçeyle 301’den yargılanmamızı talep ettikleri sorusuna henüz bir gerekçe sunulmuş değil” dedi. Kaya, avukatlarının davanın ertelenebileceğini öngördüklerini aktarırken “ülkede neyin ne olacağı hiç belli olmuyor, o yüzden davanın sonucuna dair tahminde bulunmak da güç” diye ekledi. Kaya Barış istedikleri için, Kürt sorununda barışçıl çözüm dedikleri ve savaş politikalarına karşı çıktıkları için yargılandıklarını belirtirken darbe girişimi ve sonrası söylenenleri hatırlattı ve  “Darbe girişimi sonrası demokrasi, uzlaşı en çok duyduğumuz laflardı ancak bizim hala yargılanıyor olmamız bu sözlerin samimiyetini gösteriyor!” dedi. Kaya, darbe girişiminde bulunanların elinde silah bulunan kişiler olduğuna değinerek, savaşın darbe koşullarını yaratan bir yanı olduğuna dikkat çekti. “Darbe girişimi bu bildiriye imza atmamızın ne kadar doğru ve haklı olduğunu bir kez daha gösterdi” diyerek hükümetin yakın vadede Kürt sorununda akılcı ve barışçı bir politika gütmediğini, savaş politikalarından vazgeçmeyeceğini  söyledi.

Barış İçin Akademisyenler, “4’ten fazlayız, barış talebi suç sayılamaz, yargılanamaz, barış akademisyenleri beraat etsin” diyerek saat 12.00’da İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları açıklamayla, 'Barış talebimizde ısrarcıyız. Suça ortak olmayacağız' dediler. 

ÖNCEKİ HABER

Meclis tezkere için açılacak

SONRAKİ HABER

Okullar, öfke, korku ve güvensizlikle açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...