27 Eylül 2016 00:47

İmkânsızlıklar içinde çocuk rehabilitasyon merkezi

Okay Deprem, Donbass’ın en büyük şehirlerinden birisi olan Makyeevka’da bir ‘çocuk iyileştirme merkezi’ne yaptıkları ziyareti yazdı.

Paylaş

Okay DEPREM
Makyeevka

Geçtiğimiz günlerde ufak bir gazeteci grubu ile Donbass’ın en büyük şehirlerinden birisi olan Makyeevka’da bir ‘çocuk iyileştirme merkezi’ni ziyaret etmeye karar veriyoruz. Yarım milyon nüfusuyla Donetsk’in komşu şehri Makyeevka’da ‘yetim ve engelli çocuk tedavi merkezinin’ olduğunu öğreniyoruz. Savaştan önce Donbass’ta benzer kurumların sayıları beşi buluyormuş. Şimdi ise cumhuriyet topraklarında kalan üç merkez arasında burası en yüksek kapasiteli, ve aynı zamanda göreli en çeşitli ve ileri tedavi ve iyileştirme tekniklerinin uygulanabildiği yer. ‘İnternat’ olarak adlandırılan tesise bir grup halk milisi eşliğinde geldiğimizde kapıda bizi kurumun müdürü Viktor Alekseyeviç Gançarov karşılıyor. Bir yandan bizlere kompleksi gezdirirken bir yandan da kurumları hakkında bilgiler veriyor.

ÇOCUKLAR İÇİN İLK POLİKLİNİK  

Resmi adı ‘Uzmanlaşmış Çocuk Evi’ olan ve Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Sağlık Koruma Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren merkezin 2001 yılından beri çalıştığını belirtiyor Gançarov. Sovyetler sonrası Ukrayna’sında çocuklara dönük ilk poliklinik olma özelliğine sahip olduğunu vurguladığı merkezin, Ukrayna’nın uyguladığı ekonomik abluka ve olanaksızlıklar içerisinde nasıl ayakta kaldığına dair şunları kaydediyor: “Açıkçası bu açıdan genel olarak Rusya Federasyonu’na özel olarak ise Rostov Valiliği’ne; ayrıca cumhuriyetin milis ve askerlerine minnettarız. Onlar sayesinde varlığımızı sürdürebildik.” Beraberimizde bulunan yabancı gazetecilerin aldıkları erzak yardımlarını kendilerine teslim ettikten sonra içeriye giriyoruz. Sırasıyla ilk ve ikinci katları gezerken, Viktor Alekseyeviç kurumun kabul ettiği bebek ve çocuklar bakımından çok işlevli bir merkez olduğunu hatırlatıyor. Gançarov bir taraftan da hem savaş öncesi hem de savaş sırasında anne-babalarını kaybetmiş ufak çocukların, diğer taraftan ise engelli ve de ebeveynleri tarafından terk edilmiş ufaklıkların devlet korumasına alındığını ve belli bir yaşa kadar kesintisiz rehabilite edilip, eğitim verildikleri bir kurum olma özelliğine sahip olduğunu dile getiriyor.

ÇOCUKLARA ÖZEL TEDAVİ

60’lı yıllardan kalan nispeten eski ve mütevazı dört katlı binanın birinci katında, özel hastalığı bulunan çocukların anti-virüs tedavisine tabi tutulduğunu aktaran Gançarov, bakıma ve tedaviye muhtaç çocukların devlet tarafından sahiplendikten sonra ilk olarak ‘Fizyo-Terapi Bölümü’ne alındıkları bilgisini verip devam ediyor: “Kısacası buranın hem Ukrayna’da hem de Donbass’ta ilk olma niteliğine sahip olmasının altında; rehabilitasyon, iyileştirme, fizyo- terapi ile anti-virüs tedavilerini ihtiva eden yegane kurum olması yatıyor”. Normalde 0 - 4 yaş arası 80 çocuğun aynı anda barınabildiği tesiste şu an; evlerini yitirmiş bazı miniklerin de gelmesiyle, 7 yaşında kadar toplam 72 küçük çocuğun olduğunu öğreniyoruz. 2003 ile 2012 arasında bunların 22’si tedavilerinin daha iyi koşullarda sürdürülebilmesi için ABD’ye gönderilmişler. Görevliler kurumun genel etik prensipleri gereği çocukların resimlerini çekmememizi rica ediyorlar.

ELTON JOHN ZİYARET ETMİŞ

DNR Sağlık Bakanlığı’nın kurumlarına özel bir ehemmiyet gösterdiğinin altını çizen Viktor Gançarov “Burada çocuklarımızın her türden enfeksiyonuna çare bulmak üzere çok çeşitli türden iyileştirme ve tedavi methodları tatbik ediliyor.” diyor. Evlat edinilmeden evvel yeni anne babaları ile buluşturuldukları kabin gezdirilirken, 2009 yılında kurumlarını dünyaca ünlü şarkıcı Elton John’un da ziyaret ettiğini ve hatta buradan bir çocuğu evlat edinmek istemesine rağmen, yetkililerin buna izin vermediklerini duyuyoruz. Yine de sanatçı, kendisine ait piyanolardan birisini imzalayıp kuruma hediye ederken, kendi adına varlık gösteren yarım fonundan ciddi miktarda bir bağışta bulunmuş o zamanki gelişinde…

ÖNCEKİ HABER

‘Bahar ülkesi’nden bize bakıyorlar*

SONRAKİ HABER

Donetsk’in yerel seçim adayları halkla buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...