26 Eylül 2016 12:38

Tuncel: Türkiye’ye barışı getirmeliyiz

DBP Merkez Yürütme Kurulu ile il eş başkanlarının toplantısı, DBP Diyarbakır İl Örgütü toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Paylaş

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Merkez Yürütme Kurulu ile il eş başkanlarının toplantısı, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in katılımıyla DBP Diyarbakır İl Örgütü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Siyasal sürece ve örgütsel duruma dair değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda konuşan Tuncel, 26 Eylül 1999 tarihinde Ulucanlar Cezaevi’nde katledilen 10 tutukluyu andı. Açığa alınan eğitim emekçilerinin durumuna da değinen Tuncel, eğitimcilerin bu defa tutuklama furyası ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Belediyelere kayyım atanmasına ilişkin ise AKP hükümeti açısından Kürt halkı ve temsilcilerinin cezalandırıldığını söyleyen Tuncel, “AKP’nin yaptığı etnik temizliktir. 40 bin memurun da görevden alınacağı söyleniyor. Bir bütün olarak Kürtleri suçlu gören zihniyetin yaklaşımıdır bu. Ortada soruşturma yok, mahkeme kararı, delil yok. Sadece bu insanların örgütlü ve Kürt olmasından kaynaklıdır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir” diye konuştu.

‘ZENGİNLER GİDEREK ZENGİNLEŞİYOR’

Türkiye’nin içine girdiği ekonomik sorunlara da değinen Tuncel, AKP’nin artık Türkiye’yi yönetemediğine işaret etti. Kredi Derecelendirme Kurumu’nun Türkiye’nin derecesini düşürdüğüne vurgu yapan Tuncel, “Türkiye yatırım yapılamaz bir ülke haline gelmiş durumda. Dolayısıyla ekonomik kriz daha görünür durumda. Bu ülkede 6 milyon insan açlık sınırında. İşsizlik her geçen gün artıyor. Bu ülkede 4 milyon insan işsiz. Zenginler giderek zenginleşiyor. Bütün bunların sürdürülebilir olması mümkün değil. Tüm bunlardan çıkışın yolu var. Kolombiya başkanı ‘Barış herkesin zaferidir. Yapılacak tek şey barış için adım atmaktır. Savaşın maliyeti çok daha büyüktür barıştan’ diyor. AKP’nin bu konuda bir gidişatı yok. Ana muhalefet ise AKP’nin kuyruğuna takılmış durumda. Çözüm değil sorunun bir parçası durumuna gelmiş. Cumhurbaşkanı, AKP, MHP ve CHP’yi esir almış durumda. Şu anda Ankara’da iki paket hazırlanıyor. Bir pakette 7 maddelik anayasa, bir pakette ise HDP’lilerin nasıl tutuklanacağı. Anayasa’da Aleviler yok, Kürtler yok, kadınlar yok. 3 beyefendi oturmuş Anayasa yapıyor. Bütün muhalefetin olmadığı bir Anayasa kabul edilebilir mi? CHP bu suça ortak olmamalı. Bunun Türkiye’yi daha da kaosa sürükleyeceğini düşünüyoruz” dedi.

‘AYDINLIK GELECEĞİ KENDİMİZ KURACAĞIZ’

HDP’nin Federal Kürdistan’daki temaslarını çok önemli bulduklarını ve ulusal birliğe vesile olmasını temenni ettiklerini dile getiren Tuncel, “Bu gelişmeler yaşanırken, bir yandan ise Güney Kürdistan Bölgesel yönetiminin aldığı bazı kararların kaygı verici olduğunu söyledi. Tuncel, şunları kaydetti: “Barzani’ye çağrı yapıyoruz. Kürtler arası birliği geliştirmek yerine karşı politikaları geliştirmek doğru değil. Kürtlerin birlikteliğine zarar verir. Her karanlığın bir aydınlığı vardır. Bizi karanlığa gömmek isteyenlerin zamanı bitiyor. Aydınlık geleceği kendimiz kuracağız. Kendi öz gücümüze dayanarak Türkiye’de barışı getirmemiz gerekiyor” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ritmik bir mücadele: Rumba

SONRAKİ HABER

Latin Amerika’nın Paris’i: Buenos Aires -2-

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...