26 Eylül 2016 09:46

Dink davasına Mehmet Ayhan'ın savunması ile devam edildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın 5'inci duruşması görüldü.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın 5'inci duruşmasına Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Trabzon Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Mehmet Ayhan'ın savunması ile süren duruşmada Ayhan, "Cinayeti önceden bildiğimiz ve bazı evrakları yok ettiğimiz, rapor etmediğimiz iddia ediliyor. Tuncel yalan söylüyor" dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 5'inci faslının ilk duruşmasına tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve tutuksuz sanıklar Celalettin Cerrah, Reşat Altay, Ahmet İlhan Güler, Sabri Uzun, Ercan Demir, Mehmet Ayhan, Faruk Sarı, Onur Karakaya, Özkan Mumcu, Erhan Tuncel, SEGBİS aracılığıyla da Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Ogün Samast ve Yasin Hayal katıldı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ufuk Uras, Hakan Tahmaz, Zeynep Tanbay ve Yetvart Danzikyan da duruşmayı izleyenler arasındaydı.

Dink cinayetiyle ilgili haklarında soruşturma izni verilen eski mülkiye başmüfettişleri Mehmet Ali Özkılınç ve Şükrü Yıldız'ın danıştay kararıyla soruşturma izninin kaldırılması talebini değerlendiren mahkeme, Özkılınç ve Yıldız hakkında kovuşturmanın durdurulmasına yer olmadığına karar verildi.

'TUNCEL YALAN SÖYLÜYOR'

Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü C Büro Amirliği'nde polis memuru olan tutuksuz sanık Mehmet Ayhan, Erhan Tuncel'in söylediklerinin  tamamen yalan olduğunu ifade etti. Hakkındaki suçlamaları reddeden Ayhan, "FETÖ terör örgütüyle de bir ilişkisi olmadığını" söyledi. "İstanbul Emniyeti'nin terörle mücadele yazısında Mc Donald's olayının ardından Muhittin Zenit ile Erhan Tuncel'in istihbarat elemanı yaptığımız söyleniyor. Yalan" diyen Ayhan, "Ben 2005 yılında Trabzon'da göreve başladım. O dönem Diyarbakır'daydım" dedi.

Ayhan, "Zenit gittikten sonra Tuncel ile ilişkiyi kesintisiz sürdürdüğüm de yanlış. Yardımcı istihbarat elemanı ile hasmane tutum almaması için ilişki kesilince de görüşme soğutularak sürdürülür" diyerek cinayetten sonra da Tuncel ile görüştüğünü söyledi.

Ayhan, "Görüşmeleri rapor ettim. Erhan somut bir bilgi vermedi 'Yasin Hayal'in işi değil, o işinde gücünde' dedi. Yasin Hayal'in bu olayı yapacağını tespit etmedik ve rapor düzenlemedik. Cinayeti önceden bildiğimiz ve bazı evrakları yok ettiğimiz, rapor etmediğimiz iddia ediliyor. Tuncel yalan söylüyor. Vaktiyle bizi Ergenekoncu olarak suçlayan Erhan Tuncel gelinen aşamada bizi FETÖ'cü olarak suçluyor" diye konuştu.

Cinayet günü Trabzon merkezde olmadıklarını, Çaykara ilçesinde başka bir olay için görevlendirildiklerini ifade eden Ayhan, “Sakladığımız iddia edilen bir evrak 9 yıl sonra arşivde bulunabilmiştir” dedi.

'SİYASAL RAKİPLERİNİ DİNK ÜZERİNDEN SUÇLAYANLARIN OYUNUNA GELMEDİK'

Duruşma öncesinde adalet nöbeti için adliye önünde toplanan Hrant'ın Arkadaşları, "Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz", yazılı pankart açarak, "Biz bitti demeden bu dava bitmez" şeklinde sloganlar attı. Grup adına Bircan Yorulmaz tarafından yapılan açıklamada, cinayetin üzerinden 9 yıl 8 ay bir hafta geçtiğini belirterek "Hrant Dink cinayetini, kendi siyasal hesapları doğrultusunda kullanmak isteyenler umurumuzda değil. 'Hrant Dink'i milliyetçi faşistler öldürdü...Ergenekoncular öldürdü... FETÖ'cüler öldürdü...' gibi kirli siyasal hesaplarla ses yükseltenler bizleri hiç ama hiç ilgilendirmiyor. Siyasal rakiplerini Hrant Dink üstünden suçlamak, sindirmek isteyenlerin oyununa bugüne değin gelmedik, bundan sonrada gelmeyeceğiz" dedi. Yorulmaz, cinayetin bütün yönleriyle aydınlatılmasını ve hangi siyasal kesimde yer alıyorlarsa alsınlar bütün suçluların, azmettiricilerin, yargı önüne çıkarılmasını istediklerini ifade etti.

TUNCEL İLE 'HAVADAN SUDAN' KONUŞMUŞLAR

Ayhan'ın savunması sırasında sık sık Tuncel'in güvenilmez olduğunu söylemesi üzerine heyet, "Hrant Dink'e kurulan komployu neden güvenmediğiniz adam üzerinden izliyorsunuz" sorusunu yöneltti. Ayhan ise bu soruyu, "Biz düzeltmeye çalıştık olmadı" diye yanıtladı. Heyet, Ayhan'a Tuncel ile ilişki kesmeye kimin karar verdiğini sordu. Ayhan ise, istihbarat şube elemanları olarak görüş oluşturduklarını ve rapor yazdıklarını söyledi.

Ayhan, heyetin "Kayıttan düşürdüğünüz elemana neden ödeme yapmaya devam ettiniz" sorusuna ise, "Belki düzelir dedik. Motivasyon olur dedik" diye yanıt verdi.

Cinayetten birkaç saat sonra Mehmet Ayhan'ın Erhan Tuncel'i şubeye çağırıp Muhittin Zenit ile birlikte görüştüklerini hatırlatan heyet, görüşmede neler konuşulduğunu da sordu. Ayhan ise bu soruyu "Havadan sudan" diye yanıtladı.

Dink'in avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu Ayhan'a, "Engin Dinç ifadesinde Yasin'i 24 saat takip ettiğinizi söylemişti. Yasin'i 24 saat takip ettiniz mi" sorusunu yöneltti. Ayhan ise şubede yalnızca 3 polisin olduğunu ve ciddi bir gelişme söz konusu değilken 24 saat takip etmek mümkün olmadığını bu sebeple zaman zaman kontrol amaçlı takip ettiklerini söyledi. Bakırcıoğlu Ayhan'a, "Muhittin Zenit ifadesinde, sizi Muhammet Kırmacı ile Yasin Hayal'in faaliyetleri kapsamında bilgi vermesi için tanıştırdığını söylemiş. Kırmacı, Hayal'e ilişkin hiç bilgi aktarmadı mı" diye sordu. Ayhan da Kırmacı'nın, Yasin Hayal'in faaliyetlerine dair bilgi vermediğini ancak herhangi bir bilgi olması durumunda paylaşmasını istediklerini ifade etti. Ayhan, Bakırcıoğlu'nun birçok sorusunu ise "Bilmiyorum" diye geçiştirdi.

Hafta boyunca devam edecek olan duruşmaya yarına kadar ara verildi. Yarın görülecek duruşmada Mehmet Ayhan'ın çarpraz sorgusunun ardından polis memuru Onur Karakaya'nın savunmasıyla devam edilecek.

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de gözaltındaki 25 Hazirancı serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

HDP'den Eğitim Sen'e destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...