26 Eylül 2016 00:28

Zeynep Karababa’dan ‘Bitmeyen Hüzün’

Zeynep Karababa’nın dördüncü albümü 'Bitmeyen Hüzün', çok sayıda müzikseverin katılımı ile Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bir etkinlikle tanıtıldı.

Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

Halk ozanları ve aşıklık geleneğinin canlı biçimde yaşam bulduğu Sivas Divriği Çamşıhı ağzıyla, insanın yüreğine dokunan türküler söyleyen Zeynep Karababa, “Bitmeyen Hüzün” adlı albümünü müzikseverlerin hizmetine sundu. Müzik eğitimcisi, yazar, müziğin ustalarından Ahmet Say’ın deyimiyle, “Fikret Otyam’ın armağanı” Zeynep Karababa aynı zamanda 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta katledilen 33 can’dan Gülsün Karababa’nın da ablası.

Zeynep Karababa’nın dördüncü albümü “Bitmeyen Hüzün”, çok sayıda müzikseverin katılımı ile Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bir etkinlikle tanıtıldı.

‘FAZIL SAY FEYZULLAH ÇINAR’I KISKANDI’

Etkinlikte konuşan müziğin duayeni Ahmet Say, “Zeynep bize, halk müziğine Fikret Otyam’ın armağanıdır” dedi. Zeynep Karababa’nın halk ozanı Feyzullah Çınar’ın akrabası, yine halk ozanı Mehmet Ali Karababa’nın kızı olduğunu belirten Say, oğlu müzisyen Fazıl Say ve  Feyzullah Çınar ile ilgili, Evrensel Basım Yayın’dan çıkan “İnsanoğlu İnsanlar” adlı kitabında da anlattığı şu anısını paylaştı:

“Feyzullah Çınar ile Fazıl’ı anlatacağım. Tahmin ediyorum bir 40 yıl kadar önceydi.

Fikret Abim; Filiz’le de yeni evlenmişler. Bir akşam Feyzullah Çınar’la birlikte önceden haber verdi bize geldiler. Fazıl da 5-6 yaşında. Yiyip içemiyoruz bile. Boyuna Feyzullah çalıyor biz dinliyoruz. O söylüyor biz dinliyoruz. Fazıl hiç alışık değil, her gelen ‘hadi çal bakalım, sen iyi piyano çalıyormmuşsun’ falan diye çocuğu fişikleyip çaldırıyorlar.

Bakıyo bakıyo ona sıra gelmiyor, hep Feyzullah çalışıyor.  En sonunda Fazıl kalktı yerinden, ağlaya ağlaya geldi. Anladık tabi kıskancından ağlıyor. Fikret hemen kucakladı, ‘kes lan’ dedi Feyzullah Çınar’a, ‘Fazıl çal’ bakalım dedi. Fazıl çaldı. Öyle bir akşam.  Fazıl’ın kıskandığı bir müzikçidir Feyzullah.”

Zeynep Karababa’nın “düzgün, şımarmamış bir halk ozanı ve Çamşıh ağzının temsilcisi” olduğunu kaydeden Say, Mehmet Ali Karababa’nın da deyişlerine vurgu yaptı.

Halk müziğinin hassaslığından, dışarıdan yabancı bir ses, yabancı bir çalgı geldiğinde onu ittiğini kaydeden Say, albümü beğendiğini ancak biraz arabest bulaştırıldığı eleştirisini getiren Say, derdinin, “Halk müziğimize halel gelmesin, arabesk bulaştırılmasın” olduğunu söyledi.

ALBÜMDE KARDEŞİ DE VAR

Zeynep Karababa’nın da minik bir konser verdiği etkinlikte, Karababa, Muhyiddin Abdal’dan Fazıl Say’ın bestelediği “İnsan İnsan” parçasını, Gülüm Pekcan Şimşir’in dansı eşliğinde seslendirdi. Türküleri alkışlarla karşılanan Zeynep Karababa daha sonra dostları için albümlerini imzaladı.

Karababa, Kalan Müzik’ten çıkan ve “İnsan İnsan” parçası ile başlayan “Bitmeyen Hüzün” albümünde 11 parça seslendiriyor.  Söz ve müziği kendisine ait, “Yıldızsız gecede ay mühürlendi/ Bulutlar üstüme ömrünü serdi/Kapandı gölgen Kızılırmak’ta/ Işıtmaz seheri gözlerin gülüm. Oy gülüm gülüm yarali gülüm/Can evimizden vurulduk gülüm...” diye devam eden  “Gülsün’e” parçası ise Madımak’ta katledilen kardeşi Gülsün Karababa için...

İlk albümü Ada Müzik’ten Yazbahar olan Zeynep Karababa’nın sonraki üç albümü Kalan Müzik’ten çıkan, Gülyüzlüm, Çamşıhı Türküleri ve Bitmeyen Hüzün oldu.

ÖNCEKİ HABER

Tezkereye değil barışa ihtiyaç var

SONRAKİ HABER

İdil Belediyesi Eş Başkanı Aslan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...