26 Eylül 2016 00:50

Sendikal faaliyetten dolayı tutuklandılar

Diyarbakır’da Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin açığa alınması sonrası bu kez de tutuklama süreci başlatıldı.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Diyarbakır’da Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin açığa alınması sonrası bu kez de tutuklama süreci başlatıldı. 21 Eylül’de evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınan 24 eğitimciden 7’si tutuklandı. Gazetemizin edindiği bilgilere göre tutuklanan eğitimcilere ‘10 Ekim eylemine neden katıldın?’, ‘Niye rapor aldın?’ gibi sorular soruldu. Öğretmenlere anadilinde eğitim talebiyle yapılan eylemlere neden katıldıkları da soruldu. Ayrıca öğretmenlerin telefonlarının 2012 yılından bu güne kadar takip edildiği ve kayıt altına alındığı ortaya çıktı.  

AKP hükümeti tarafından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden alınan eğitim emekçilerine yönelik baskılar bu kez de tutuklamalarla devam ediyor. Diyarbakır’da gözaltına alınan 24 öğretmenden 7’si pazar gecesi Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından jet hızıyla tutuklandı. Gece geç saatlere kadar yargılamada 17 öğretmen ise “adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldı.

2012’DEN BERİ TELEFONLAR DİNLENİYORMUŞ!

Öğretmenlere emniyet sorgularında Eğitim Sen’in düzenlediği hak talepli eylemlere neden katıldıkları soruldu. Emniyet ifade tutanağında öğretmenlerin 2012 yılından bugüne dinlendikleri de ortaya çıktı. Emniyet tutanaklarında, “İlgili mahkemeden alınan karar doğrultusunda kullanmış olduğunuz GSM hattınıza yapılan adli teknik takibinde; 07.09.2012 günü kullanmakta olduğunuz hattınıza bilinmeyen  şahıs tarafından gönderilen SMS’in, ‘Anadil hakkı ve mali kayıplarımıza tepki için p.tesi-Salı Rapor-Sevk alarak okullara gitmiyoruz’ şeklinde olduğu tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

‘10 EKİM EYLEMİNE KATILMAKTAKİ AMACIN NE?’

Yine tutanakta 10 Ekim Ankara Katliamı’nın hemen ardından Diyarbakır’da yapılan kitlesel yürüyüşe ilişkinde sorular dikkat çekiyor. Tutanakta, “12.10.2015 günü saat 14.00’da KESK ve DBP organizesinde 10.10.2015 günü Ankara ilinde meydana gelen patlamayı protesto etmek amacıyla ilimiz Yenişehir ilçesi AZC Plaza önünde toplanan yaklaşık 1000 kişi Dağ Kapı Meydanı’na yürümek suretiyle burada basın açıklaması gerçekleştirmişlerdir. Bahsi geçen eyleme neden, kimin veya kimlerin talimatına uyarak katıldınız? Bu eyleme katılmaktaki amacınız nedir?” şeklinde sorulan sorular dikkat çekti.

SENDİKAYA RAĞMEN ‘ÖRGÜT’ DENİLDİ

Mahkemeye çıkan eğitimciler burada avukatları aracılığıyla kendilerine isnat edilen suçların tamamının sendikal faaliyetler olduğunu dile getirerek, sendikanın aldığı kararları mahkemeye sundu. Buna rağmen mahkeme heyeti yargılanan öğretmenler hakkında, “Birden fazla defa ‘örgüt’ çağrılarına uyarak rapor alıp eğitim faaliyetlerini boykot etmesi, şüphelinin yapmış oldukları telefon görüşmelerine ilişkin tutulan kayıtlar, şüphelinin örgüt çağrıları üzerine gerçekleşen yasadışı eylemlere katıldığına ilişkin tespit tutanağı, şüphelinin örgüt propagandasına dönüşen yasadışı eylemlere birden fazla katıldığının tespit edilmesi” değerlendirmesini sunarak adli kontrolün yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklanmalarına karar verdi.

Tutuklanan öğretmenlerin isimleri şöyle: Adile Ekinci, Cihat Güney, Faruk Kılınç, Barış Güneş, Zafer Sayın, Serkan Aslan, Mehmet Atlıhan.

GİZLİ TANIKLAR YİNE DEVREDE!

Bir süredir bölge mahkemelerinin temel dayanağı haline gelen gizli tanıklar öğretmenlerin duruşmasında da boy gösterdi. ‘Gümüş’ ve ‘Kahraman’ takma adıyla ifade verdiği öne sürülen kişilerin ifadeleri ve elde edilen görüşme tutanakları ile elde edilen deliller dikkate alındığından somut delillerin mevcut olduğu mahkemece savunuldu. Öğretmenler yapılan işlemlerin ardından cezaevine gönderildi. Yapılan yargılamaya ilişkin gazetemize konuşan Avukat Mehmet Emin Çoban, “Dosyada gizlilik kararı var o yüzden detaylı bilgi veremiyoruz ve zaten dosyanın içeriğini tamamen göremiyoruz. Ancak şunu söyleyebilirim ki, öğretmenler sendikal haklarını ve anayasal haklarını kullandıkları gerekçesiyle tutuklandılar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dünya işçilerinin sorunları aynı, peki ya çözüm?

SONRAKİ HABER

Tezkereye değil barışa ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...