25 Eylül 2016 11:12

CHP’li Gürer: Taşeron sorununu kökten çözülmeli

CHP'li Ömer Fethi Gürer, taşeron sorunun seçim önceleri gündeme gelip oy alma hesaplarına alet edilemeyecek kadar önemli bir konu olduğunu söyledi.

Paylaş

CHP‘li Gürer, yaptığı yazılı açıklama ile 1 Kasım seçimlerinden önce AKP’nin taşeron işçilere kadro sözü verdiğini, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 1 Kasım tarihinden önce kamuda asıl ve yardımcı işlerde çalışan personeli kamuya alacaklarını açıkladığını hatırlattı. Ancak verilen sürelerin hiçbirine uyulmayarak Taşeron işçilerin umutla beklemelerinden başka bir gelişme olmadığını ifade eden CHP’li Gürer, Meclis'in açılması ile kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin durumunun hızla gündeme gelmesi gerektiğini belirtti. Gürer, bu kapsamda istihdam edileceklerin pozisyonu, çalışma koşulları, mali ve sosyal hakları ile yükümlülüklerine ilişkin düzenlemelerin de kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

‘HÜKÜMET YAPAMAYACAĞINI VAAT OLARAK SUNAR MI?’

Gürer, varlıklı kesimin toplam gelirden aldığı payın yüzde 46.5’e çıktığına ve zengin-yoksul farkının 7.6 kat farka ulaştığına dikkat çekerek, şöyle açıkladı:

“Bu durum toplumsal sorunların giderek derinleşmesine neden olacaktır. Doğal olarak çalışanların önemli bölümü yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. O arada asıl işi yapanlara göre kimi yerde 3 kat daha az gelir ile işte çalışmak durumunda olanlar vardır. Bu bağlamda ciddi bir adaletsizlik söz konusudur.  Bu durumda her kesimin siyasi partinin bilgisindedir.  700 bini aşkın bu kesim için seçim önceleri vaatler verilmekte iktidarda ise bu sorun çözümlenmemektedir. Taşeron sorunu kökten ve kalıcı çözüme erdirilmeli ve mağduriyetler bir an önce giderilmelidir. Sorunun varlığı kabul edilip çözüm içinde sözler verildiği hatta başbakan bakanların süre verdiği bu konuda gelinen nokta taşeronlar için büyük bir hayal kırıklığı yaratmasıdır. Çalışanın verimliliği ve işe uyumu sözlerin tutulması ile de doğrudan ilgilidir. Söz verdi iseniz yapmanız çözmeniz gerekir. Hükümet yapamayacağını vaat olarak sunar mı? Hesabını kitabını yapıp bu konuyu gündeme taşımışlardır. Bu durumda bir an önce taşeron sorunu için yasa çıkarılmalıdır. CHP olarak işçilerin emekçilerin çalışanların haklarını her zaman koruduk koruyacağız.”

Öte yandan Gürer,  işsizliğin giderek arttığını, işçi çıkarmalar yanında işçilerin sendika seçme haklarının işverenin yaklaşımına bırakılamayacağını söyleyerek işçilerin sendikal mücadele nedeni ile işlerinden çıkarılmaması içinde daha katı yasal düzenlemelerin yapılmasının gerektiğinin altını çizdi. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson yarın Ankara’ya geliyor

SONRAKİ HABER

ABD askeri personelinin Türkiye’de görev süreleri kısaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...