25 Eylül 2016 09:11

Ayvalık'ta şortlu kadınlardan bisiklet turlu tepki

Balıkesir Ayvalık'ta kadına yönelik şiddete 'hayır' demek ve bisikletli yaşamın önemine dikkat çekmek için 'Şortlu Kadınlar Bisiklet Turu' düzenlendi.

Paylaş

Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlenen 'Ayvalık Şortlu Kadınlar Bisiklet Turu" saat 10.00'da Ayvalık Öğretmenevi önünden başladı. Tura başlamadan önce etkinliğin koordinasyonunu üstlenen Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi Temsilcisi Piraye Bayman açıklama yaptı. Bayman, şöyle dedi:

"Bugünkü bisiklet turumuz yakın zamanda tacize uğrayan ve şiddet gören kadınlara destek içindir. Biz diyoruz ki; 'Şortta giyeriz, mini etekte kime ne?' Biz istediğimiz yerde istediğimiz saatte dolaşabiliriz. Bunun eylemini yapıyoruz. Özgür, eşit, bağımsız kadınlar olarak yollarda, sokak, mahallelerde dolaşmak istiyoruz. Bu eylemde, bisikletlerimizle Ali Bey (Cunda) Adası'na gidip, orada vereceğimiz ufak bir mola ardından Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'na dönerek turumuzu tamamlayacağız. 17 kilometrelik bir parkur. Biz bu parkuru düzenli olarak, çocuklarımız, kadınlarımızla birlikte yapıyoruz. Bugün de bunu 'Kadına şiddete hayır' demek için yapacağız. 'Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa' diyoruz." 

‘BİSİKLET YOLUNUN KURALLARA UYGUN KULLANILMASINI İSTİYORUZ’

Aynı zamanda Ayvalık Tabiat Derneği Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Bayman, 2013 yılından beri ilçede bisiklet turları düzenledikleri de belirtirken, bunlar bir yarış değil ilçede bisikletle yaşamayı özendirici turlar olduğunu söyledi. Bayman, şöyle dedi:
"Cunda Adası'nda 5 kilometrelik bisiklet yoluna sahip olduk. Fakat bu yolda maalesef motosikletliler dolaşabiliyor, araçlar park edebiliyor, Birkaç kez ciddi kazalar yaşandı. Bisiklet yolunun arttırılmasını istiyoruz. Ayrıca kadın bisikletliler olarak 'özgür' değiliz, araç sürücülerin tacize uğrayabiliyoruz. Sürücüler her zaman 1.5 metre mesafe bırakarak dikkatli bir şekilde geçmiyorlar. Sürücülerin trafik kurallarına uymasını istiyoruz. Biz bu konuda çok ciddiyiz, isyandayız. Kadın olarak, 'özgür ve eşit' olmak istiyoruz." 

Açıklama ardından ardından başlayan tura, 13 bisikletli kadın katılırken bazı erkekler de destek verdi. Geçen 19 Eylül'de Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, ellerinde dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp, Kurban Bayramı'nın birinci günü İstanbul'da hemşire Ayşegül Terzi'nin şort giydiği için otobüste darbedilmesini kınamıştı. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Likya Yolu Ultra Maratonu Fethiye'den başladı

SONRAKİ HABER

Çiller'in sattığı yatta 134 mülteci yakalandı  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...