25 Eylül 2016 07:44

Kayyım atamalarına karşı AİHM’e bireysel başvuru yapılabilir

Avukat Cemal Demir, yurtaşların DBP’li belediyelere yönelik kayyım atmalarının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yolunun açık olduğunu söyledi.

Paylaş

AKP’nin Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 25 belediyesine kayyım atamasına yönelik tartışmalar sürerken, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Üyesi Avukat Cemal Demir, kayyımların hukuki boyutuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Kayyım kavramının Türkiye’deki siyasal yaşama son bir yıldır girdiğini söyleyen Demir, kavramın daha çok ticaret hukukunda geçtiğini, ilk olarak cemaat kurum ve kuruluşlarına el koyulması sürecinde gündeme geldiğini belirtti. Siyasal iktidarın cemaatle gündemleştirdiği kayyım uygulamasını Kürt yerel siyasetine yönelim aracı olarak kullandığını söyleyen Demir, hükümetin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’i gerekçe göstererek çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile darbeyi fırsata çevirdiğini vurguladı. 

ANAYASA MAHKEMESİ’NE KAYYIM İPTALİ İÇİN BAŞVURU YAPILABİLİR

KHK’ların OHAL gibi süreçler sona erdikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne götürülebileceğini belirten Demir, 1991 yılında Anayasa Mahkemesi’nin OHAL döneminde KHK ile hayata geçirilen benzer uygulamaları iptal ettiğini hatırlattı. Demir, “Eğer KHK ile yapılan düzenlemelerin etki ve sonuçları OHAL dönemin dışında da görülebiliyorsa Anayasa Mahkemesi bu konuda bir denetim yapabilir, hatta iptal kararı da verebilir” dedi.

OHAL’DEN SONRA NE OLACAK?

Siyasi partiler ve STK’lerin KHK’nin iptal için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduğu takdirde KHK ile gelen kayyım ve diğer uygulamaların yürütmesinin durdurulabileceğini belirten Demir, “KHK’lar OHAL dönemi dışında da etki ve sonuç gösterebilecek nitelikli düzenlemelerdir. OHAL rejimi sona erdiği takdirde kayyımların varlığı nasıl olacak? Kayyımlar kendi görev alanına mı çekilecek? Bu konu ile ilgili yaşanacak gelişmeler, atılacak adımlar önemli” diye konuştu. 

AİHM’E BİREYSEL BAŞVURU YAPILABİLİR 

KHK’ların uluslararası bir denetim mekanizması olmadığını ancak getirdiği uygulamalardan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenen kişilerin bireysel olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunabileceğini vurgulayan Demir, iç hukuk yolları tüketildikten sonra AİHM’e başvurulabileceğini söyledi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Alternatif akademiye öğrencilerden destek

SONRAKİ HABER

DBP'liler kayyımları AYM'ye taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...