24 Eylül 2016 20:53

Gazeteci İnan Kızılkaya'ya ‘çıplak arama’ yapıldı mı?

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Gazeteci İnan Kızılkaya'nın mahkemeye getirilirken çıplak aramaya tabi tutulup tutulmadığını sordu.

Paylaş

Özgür Gündem gazetesine yapılan polis baskınıyla darbedilerek gözaltına alınan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ve Yazı işleri Müdürü İnan Kızılkaya, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla geçtiğimiz ay tutuklandı.

Gazeteci Kızılkaya, salı günü yargılandığı davada duruşma için adliyeye getirilirken çıplak aramaya maruz kaldığını ve tecride uğradığını söyledi.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Anayasa, AİHM kararları ve AİHS maddelerini hatırlattı.  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge sunan Yarkadaş, önergesinde şu hususlara yer verdi:
“35 günü aşkın bir süredir hapiste tutulan Gazeteci İnan Kızılkaya, mahkemeye getirilirken çıplak aramaya ve kötü muameleye tabi tutulduğunu söylemiştir. Zana ve İnan’ın Cumhuriyet ve BirGün gazetesi istemelerine rağmen kendilerine bu gazetelerin verilmediği ve TV/Radyo gibi yayın araçlarının da yasaklandığı önemli noktalardan biridir. 
Bu çerçevede;
1- Gazetecilerin tecrit koşullarında tutulduğu doğru mudur?
2- Gazetecilerin AİHM kararları ve AİHS maddelerine aykırı muamelelere maruz bırakıldığı doğru mudur?
3- Gazetecilere yapılan uygulamalarda Anayasa ihlali yapıldığı doğru mudur? 
4- Gazetecilerin gazete ve yayın hakkından mahrum edildiği doğru mudur? Zana ve İnan’ın, Cumhuriyet ve BirGün gazetesi istemelerine rağmen kendilerine verilmediği doğru mudur? Bunun gerekçesi nedir?
5- Gazeteci İnan Kızılkaya’nın çıplak aramaya maruz bırakıldığı doğru mudur? Bunun gerekçesi nedir?
6- Gazeteciler Zana (Bilir) Kaya ve İnan Kızılkaya’ya avukat görüşü kısıtlaması getirildiği doğru mudur? Bunun gerekçesi nedir? 
7- Ülkemizde tutuklu ve hükümlü gazeteci sayısı kaçtır?
8- Tutuklu gazetecilerin iddianamelerinin hazırlanması neden bu kadar uzun süre almaktadır? Bu uygulama yeni mağduriyetlere zemin hazırlayan bir insan hakları ihlali değil midir?” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: Süslen, bisikletine bin gel...

SONRAKİ HABER

Temizlik görevlisi gönderilmeyince ihale velilere kaldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa