25 Eylül 2016 00:34

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: Süslen, bisikletine bin gel...

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 28 ilde kadınların sokağa çıkmasıyla yapılacak.

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bugün ilk başlatıldığı yer İzmir’le birlikte 28 ilde kadınların sokağa çıkmasıyla yapılacak. İlki 2013 yılı eylül ayında yapılan bisiklet turu, bisiklete binmeyi 38 yaşında öğrenen Sema Gür’ün öncülüğüyle başladı. Yaptıklarının bir farkındalık etkinliği olduğunu belirten Gür amaçlarını şöyle anlattı: “Kadının özgür duruşunu göstermek, erkek egemen toplumda bisiklet, özgürlük ve kadın temasına dikkat çekmek, bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu, günlük kıyafetle de binilebileceğini vurgulamak. 
“İlk başladığım zamanlarda bana yardımcı olan yakın arkadaşlarım olmasaydı cesaret edip de bisikletimle yollara çıkamazdım” diyen Sema Gür, kendisinin de başka kadınlara cesaret vermek istediği için turnuvayı düzenlediğini söylüyor. Daha çok insanın bisiklete binmesini sağlamayı amaçladıklarını belirten Gür, bisikletliler çoğaldıkça bisiklet yolları ile ilgili yatırımların artacağını bunun yanı sıra çevreci ve sessiz bir ulaşım aracını topluma düşündürteceklerini söyledi. Gür, çoğu insanın bisikletlerini ya balkonda ya bodrumda çürümeye bıraktıklarını, bu yüzden de onları sokağa dökecek etkinlikler düzenlemeyi hedeflediklerini belirtti.

KADINLAR İÇİN ÖZGÜRLÜK SİMGESİ

Kadınların sokağa çıkmasının sadece kendisini değil çevresindekileri de etkileyeceğini belirten Gür, kadınların istedikleri kıyafetle, istedikleri vakit  sokağa çıkabilmeleri, bisiklete binebilmeleri özgürlüklerinin göstergesi olacaktır, toplum da bu görüntüye alışacaktır dedi.  
Sema Gür, Süslü Kadınlar olarak amaçlarının kadının özgür duruşunu göstermenin yanı sıra bisiklet kazalarına dikkat çekmek, araç trafiğine alternatif bir düşünce yaratmak olduğunu belirtiyor. Ayrıca, etkinliği Avrupa  Hareketlilik Haftası kapsamında Otomobilsiz Kentler Günü’ne dikkat çekmek istediklerini için eylül ayında yaptıklarını aktarıyor.
Kadının özgür duruşunu esas alarak bir erkeğin izni ve yönlendirmesi olmadan bisikletli ya da bisikletsiz sosyal yaşama katılma-sının önemli olduğununu belirten Gür, kadın bisiklete günlük kıyafetle ya da süslü elbiseyle binme özgürlüğüne sahip olmalı dedi. 
Tura katılmanın şartlarını şık ve elbiseli olmak, bisikleti süslemek ve şaşkın şaşkın bakanlara el sallayıp gülümsemek olarak sıralayan Gür, tüm kadınları sokağa çağırdı.  

TURDAN SONRA NELER OLDU?

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, ilk başladığı yılda 250 kadınla düzenlenirken yıldan yıla artarak yüzlerce kadının bisiklet sürdüğü bir eyleme dönüşüyor. Sosyal medya üzerinden rahatlıkla ulaşılabilen turdan sonra birbirlerini tanımayan kadınlar gruplar halinde bisiklet turları düzenliyor.  

NEREDE, SAAT  KAÇTA BAŞLIYOR?

İZMİR 17:30 Konak Saat Kulesi
İSTANBUL 15:30 Kadıköy-Kabataş İsk.
ANKARA  17:30 Kurtuluş Parkı
ADANA  17:30 Sular İstasyonu
ANTALYA  17:30 Atatürk Parkı
BURSA 17:00 Acıbadem Hastanesi
EDİRNE  17:00 Atatürk Heykeli
BALIKESİR  17:00 Atatürk Parkı
KARADENİZ EREĞLİ  17:00 Anıt önü
BODRUM  17:00 Kale Meydanı
MARMARİS   17:30 Atatürk Heykeli
MUĞLA  18:00 Atatürk Heykeli
MERSİN  18:00 Forum AVM önü
KAYSERİ  18:00 Cumhuriyet Meydanı
ESKİŞEHİR  16:00 Şair Fuzuli Cad.
ADAPAZARI 17:00 Kent Meydanı
SANDIKLI  18:00 Adliye Sarayı önü
ÇORUM  16:00 Anıt Park
KONYA  17:00 Atatürk Stadı 
ANTAKYA:  17:00 Ata Köprüsü  
ANTEP:  15:00 Ünv. önü meydanı
ORDU:  15:00 İlkadım Anıtı
DALAMAN :  17:30 Atatürk Caddesi
KÜTAHYA:  12:00 Sevgi Yolu
LEFKOŞA  17:00 Levent Kolej
TEKİRDAĞ   17:30 Yelken Kulübü
İSKENDERUN  17:00 Anıt Meydanı
SÖKE  17:30 Hükümet Konağı 

ÖNCEKİ HABER

Ebru Gündeş ile Reza Zarrab boşanıyor

SONRAKİ HABER

Gazeteci İnan Kızılkaya'ya ‘çıplak arama’ yapıldı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...