24 Eylül 2016 19:12

Av Tugay Bek: Açığa alınanlara Danıştay, AYM, AİHM yolu açık

Avukat Tugay Bek, KHK’lerle açığa alınan emekçilerin hukuki olarak hangi yollara başvuracabileceklerini anlattı.

Paylaş

KESK Adana Şubeler Platformu’nun, açığa alınan eğitim emekçilerinin göreve iade edilmesi için Atatürk Parkı’nda akşam saatlerinde yaptığı eylemde bugün ders demokrasi, konu ise savunma hakkıydı. 

Okul ziliyle başlayan derste ÇHD Üyesi Avukat Tugay Bek, KHK’lerle açığa alınan emekçilerin hukuki olarak hangi yollara başvuracağı konusunda bir sonum yaptı. Çıkarılan KHK’lerin OHAL’in gerekçesi olan darbe girişimi ile sınırlı olması gerektiğini ifade eden Bek, darbe girişimiyle ilgisi olmayan, ifade özgürlüğü sayılacak fiillerle ilgili KHK’lerin hukuksuz olduğunu belirterek bundan mağdur olan emekçiler için hukuk yolunun açık olduğunu söyledi. 
Sokaktaki çabalar sürerken bununla paralel olarak hukuk mücadelesinin de yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Bek, açığa alınan ya da görevden alınan emekçiler açısından KHK’de itiraz edecekleri bir merci belirtilmediği için AİHM, AYM ve Danıştay’a itiraz yollarının açık olduğunu söyledi. Darbe girişimiyle ilgisi olmayan, devlet işleyişini bütünüyle değiştirecek, OHAL sonrasında da yansıması devam edebilecek bir dizi değişikliklere imza atıldığını dile getiren Bek, “OHAL gerekçesi ile sınırlı değil. Bu anlamda KHK’ler hukuksuzdur. Evvela Anayasaya, AİHM’e, Venedik Komisyonu raporunun ilgili hükümlerine aykırı KHK’lere imza atıldığını belirtmek gerekir” dedi. 

AİHM, İÇ HUKUK YOLU KAPALI İTİRAZLARI ÖNCELİKLİ KABUL EDECEKTİR

Açığa alınan ve görevden alınan vatandaşların öncelikle Danıştay’a başvurmasında fayda olduğunu dile getiren Bek, “Ayrıca AİHM’e de başvurmakta fayda var. İç hukuk yolları tam olarak tüketilmediği için AİHM’in itirazı reddetmesi gündeme gelebilir. Ama AİHM’in içtihatlarına göre Türkiye’de etkin bir iç hukuk yolu, bağımsız bir yargı var mı, yok mu? Buna bakacaktır. Türkiye’de bağımsız bir yargı olmadığına, açığa almalar karşısında yargının hukuksal bir yargılama yapılamayacağına kanaat getirirse AİHM doğrudan karar verebilir” dedi.
50 binleri bulan, önümüzdeki günlerde yüz binleri bulabileceği ifade edilen açığa alma ve görevden almalarla ilgili AİHM’e topluca başvurmak gerektiğine dikkat çeken Bek, “AİHM iç hukuk yolu olmadığına karar verdiğinde bunları öncelikli kabul edip karara bağlayacaktır” diye konuştu. AYM’ye de başvurma hakkının olduğunu kaydeden Bek,  “AYM, Danıştay’a gidilmeksizin AYM’ye gidilmesini reddedebilir. Ancak, KHK’ler yayınlanırken kamu emekçilerine kanun yolu KHK’de gösterilmiş değil. Bunun muhatabı durumunda bulunan kamu emekçileri bir ay içerisinde AYM’ye, 4 ay içerisinde AİHM’e itirazda bulunabilir” dedi. (Adana/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Adana Film Festivali'nde en iyi film ödülü Koca Dünya'nın

SONRAKİ HABER

Ebru Gündeş ile Reza Zarrab boşanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa