24 Eylül 2016 11:44

Petrolden sonra en çok döviz yağlı tohumlara ödeniyor

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, uygulanan yağlı tohum politikasının Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirdiğini söyledi.

Paylaş

Uygulanan yağlı tohum politikasının Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirdiğini söyleyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Petrolden sonra en fazla dövizi yağlı tohumlara ödüyoruz” dedi.

Türkiye’nin sahip olduğu iklim ve toprak şartlarından dolayı tüm yağlı tohumların kolaylıkla yetiştirilebildiği ve dünya ortalamasının üzerinde verim alınabildiği bir ülke olduğunu anımsatan Sarıbal şu tespiti yaptı: “Devletin bu konuda orta ve uzun vadeli tasarlanmış bir üretim planlaması bulunmuyor”.

Sarıbal ayrıca şu eleştiriyi getirdi: “Bitkisel yağlar, gıda sektörü dışında biyodizel üretiminde kullanılmasıyla birlikte enerji sektörünün de hammaddesi haline gelmiştir. Başka bir ifadeyle bitkisel yağlar artık gıda, kimya ve enerji sektörlerinde yoğun olarak kullanılan stratejik bir üründür. Türkiye, yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar açısından büyük ölçüde dışarıya bağımlı bir ülkedir. Petrolden sonra en fazla döviz yağlı tohumlara ödenmektedir. Bitkisel yağ imalat sektörünün en başta gelen sorunu ham maddede ithalat bağımlılığıdır”.

Sektörün ham madde ithalatına bağımlılık oranının yüzde 60-70 dolayında olduğunu belirten Sarıbal, “Ürün bazında değerlendirildiğinde pamuk tohumu dışında diğer yağlı tohum ürünlerinde üretimin tüketimi karşılama oranı oldukça düşük düzeydedir” dedi.

2015 yılında Türkiye’nin 3 milyon tonluk yağ arzının yalnızca 750 bin tonu yerli üretimle karşılanırken, ham madde ihtiyacının geri kalan yüzde 75’lik kısmı ithalatla karşılandı. Sarıbal bağımlılığın giderek artmasının sebebini şöyle özetliyor: Düşük destek ve yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretim değil, ithalat daha cazip hale gelmektedir.

SEKTÖRE İLİŞKİN TESPİTLER

* Sektörün yıllık 2 milyon ton ayçiçeği tohumuna ihtiyacı varken, Türkiye’deki üretim 1- 1,2 milyon ton arasında değişiyor.
* Türkiye’nin tarım ürünleri ithalatında bitkisel yağlar, yağlı tohum ve türevleri 2014 yılında 4,3 milyar dolar, 2015 yılında ise 3,5 milyar dolarlık bir paya sahip.
* Türkiye kendi topraklarında kolaylıkla yetiştirebileceği yağlı tohumlu bitkilerin büyük kısmını Rusya, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan’dan ithal ediyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçıların yarısı en az 1 kez yaralanıyor

SONRAKİ HABER

Çocuk işçiliği için araştırma komisyonu talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...