24 Eylül 2016 11:23

BM ziyaretinin ertelenmesi endişe verici

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Avukatı Senem Doğanoğlu, BM İşkence Raportörü Juan Mendez’in ziyaretinin ertelenmesini eleştirdi.

Paylaş

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Avukatı Senem Doğanoğlu, BM İşkence Raportörü Juan Mendez’in ziyaretinin ertelenmesini eleştirerek, “Bu durum toplumun her kesimine yönelecek ağır bir sürecin içerisine girdiğimizin işareti” dedi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) işkence konusundaki Özel Raportörü Juan Mendez’in 10-14 Ekim tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaret Türkiye hükümeti tarafından ertelendi. Mendez, ziyaretin ertelenmesine ilişkin, “15 Temmuz 2016 tarihindeki başarısız darbe girişimini müteakip yapılan binlerce tutuklama, ülke genelinde birçok tutukevindeki ağır yoğunluk ve kötü koşullarla ilgili iddialar ışığında ziyaretim son derece önem taşıyor” açıklaması yaptı.

Bağımsız bir uzman olarak BM İşkenceye Karşı Komite ile hiyerarşik bir ilişkisi olmayan Mendez’in Türkiye’ye ziyaret talebi 19 Kasım 2015 tarihinde iletilmişti. Türkiye bu talebe 15 Şubat 2016 tarihinde cevap verdi ve tarih olarak 10-14 Ekim arasını gösterdi. Türkiye hükümetinin verdiği taahhüt gereği Mendez, Türkiye’de istediği cezaevine gidebilecek, istediği kişiyle görüşebilecek ve bunları tamamen bağımsız, kimsenin varlığı olmaksızın gerçekleştirebilecekti.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Avukatı Senem Doğanoğlu, “BM prosedüründe bu ziyaretleri ertelemek normal bir şey değildir. Bu erteleme önümüze iki değerlendirmeyi çıkartıyor” dedi ve şöyle devam etti: “Artık gerçekten toplumun her kesimine yönelecek ağır bir sürecin içerisine girdiğimizin işareti ya da ‘BM’ye kapılarımızı açmıyorum’ diyerek bize, toplumun öteki kesimlerine bir mesaj veriliyor. Tehdit ortamı yaratılıyor.”

‘DEVLET GEREKÇEYİ AÇIKLAMALIDIR’

Doğanoğlu, ziyaretin neden ertelendiğinin Türkiye tarafından açıklanması gerektiğini belirterek, “Çünkü BM Genel Kurul raporlarında ve insan hakları konsey toplantılarında o yıl ziyaret yapılan ve yapılamayan bütün ülkeler gündeme gelir, tartışılır” dedi

İŞKENCE SİSTEMATİK HALE GELDİ

Ziyaretin ertelenmesinde, 15 Temmuz darbe girişimi ardından ortaya çıkan işkence görüntüleri ve iddialarının belirleyici olduğu belirtiliyor. İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve TİHV tarafından 22 Eylül’de açıklanan raporda Türkiye’de işkencenin tekrar sistematik hale geldiği ifade edilmişti. (Ankara /DİHA)

ÖNCEKİ HABER

10 yaşındaki Yusuf, 71 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

SONRAKİ HABER

Sur’da tahliye edilenlere müebbet isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...