24 Eylül 2016 09:50

Cumartesi Anneleri 600. haftada: 600 hafta büyük bir ayıp

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı'nda başlattıkları oturma eyleminin 600'üncü haftasında bir araya geldi.

Paylaş

Zülal KOÇER
Eylem NAZLIER
İstanbul

Cumartesi Anneleri gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için başlattığı adalet arayışında 21 yılı geride bıraktı. 3 kuşak kayıp yakınları ve binlerce kişi Galatasaray Lisesi önünde 600’üncü buluşmalarını gerçekleştirdi. Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, “Cezasızlığa güvenerek kayıp etmeye devam ettiler. Roboski’de, Gezi’de gördük. Bu hükümetin de diğerlerinden eksiği yok fazlası var. Ellerimiz yakalarında olacak, unutmayacağız” dedi. 

İstiklal Caddesi’ne serilen siyah bez üzerine kayıp yakınlarının resimleri ve karanfiller bırakılırken, “600 hafta” yazıldı. Meydanda bulunan binanın duvarına ise, üzerinde “Cumartesi Anneleri 600 haftadır aynı yerde” yazılı dev pankart asıldı. Eyleme destek için Galatasaray Meydanı’na gelenlerin ellerinde karanfiller ve kayıpların resimleri yer aldı. Eyleme, milletvekilleri, siyasi parti ve sendika temsilcileri ve çok sayıda aydın ve sanatçı katıldı. Arjantin’de kayıp yakınlarından oluşan Plaza de Mayo Anneleri de İspanyolca sesli bir mesaj göndererek Cumartesi annelerine destek verdi. Eylemde ayrıca, kayıplarını arayan ve akıbetlerini öğrenemeden hayatlarını kaybeden kayıp yakınlarının da adları okundu. 

‘BU HÜKÜMETİN EKSİĞİ YOK FAZLASI VAR’

Burada konuşan gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, “Zalimleri, katilleri yüksek makamlara çıkardılar. Cezasızlığa güvenerek kayıp etmeye devam ettiler. Öldürmeye, öldürtmeye devam ettiler. Roboski’de, Gezi’de gördük. O zamanın Başbakanı, şimdinin Cumhurbaşkanı göğsü gerine gerine ‘Emri ben verdim’ dedi. Bu hükümetin de diğerlerinden eksiği yok fazlası var. Öldürmeler devam etti. Ellerimiz yakalarında olacak, unutmayacağız” ifadelerini kullandı. 

3 KUŞAĞIN EYLEMİ

Yine gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, “Annelerimiz babalarımız başlattı bu mücadeleyi ve 21 yıllık mücadeleyi devralmak bize düştü. 2. kuşak olarak 3'üncü kuşağı biz bu meydanlarda büyütüyoruz” diye konuştu. Tosun 600 haftadır bu meydanda yakınlarının akıbetini soruyor olmalarının bu ülke için çok büyük bir ayıp olduğunu belirterek “Hepimiz biraz suçluyuz. Sustuğumuz için, izlediğimiz için, 90'lı yıllarda Cumartesi Anneleriyle meydanlara çıkmadığımız için suçluyuz. Yüz binler olup bu meydanlarda hesap sorsaydık yeni acılar yaşamazdık” dedi. Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak da, “22 senedir ben burada oturuyorum. Sadece Hasan için oturmuyorum, başka gençler ölmesin, başka çocuklar ölmesin  diye” dedi.

291116

‘DEVLET DİRENÇ GÖSTERİYOR’

Basın açıklamasını, 1993’te Urfa Siverek’te kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın kızı Serpil Taşkaya okudu. Taşkaya, “Talebimiz açık ve net; gözaltında kaybedilenlerin akıbeti açıklansın. Kaybedenler yargılansın. Bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin. 600 haftadır bunun için mücadele ediyoruz. Ama 600 haftadır  kayıpların bulunması ve kaybedilenlerin ortaya çıkarılıp cezalandırılmasına yönelik siyasi bir irade ortaya konmuyor” diye konuştu. Taşkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletin tüm organları Türkiye’nin hukuk devleti olması karşısında direnç gösteriyor. İktidar, toplumsal sorunları hak temelli çözmek yerine; baskıyla şiddetle yok sayıyor. Hukukun, demokrasinin ve barışın değerlerini egemen kılmak yerine, hukuksuzluğun ve şiddetin bataklığında tüm insanlık değerlerini çürütmek istiyor. Çok sayıda AİHM mahkumiyetine rağmen, meclis raporlarına rağmen kayıp davaları sonuçsuz bırakılıyor” dedi. Taşkaya  600. haftalarında devleti yönetenlere seslenerek, “Taleplerimiz bizim yurttaşlık hakkımızdır, bu talepleri yerine getirmek sizin hukuki  yükümlülüğünüzdür. Bu yükümlülüğü derhal yerine getirin” dedi. 

CUMARTESİ ANNELERİ NELER YAŞADI?

Cumartesi anneleri 1995 yılından bu yana, her cumartesi günü Galatasaray Meydanı’na gidip yakınlarını sordular devlete. Sırtlarını verdikleri Galatasaray Lisesi’nin duvarları onlara tanıklık etti. Her cumartesi oradaydılar, ta ki polisin saldırısına uğrayana kadar. Tartaklandılar, polis otobüslerine doldurulup gözaltına alındılar, itildiler, kakıldılar, işkence gördüler. Bu baskılara dayanamayan anneler kısa bir süre ara verdi, sonra yeniden Galatasaray’ın önünde toplandılar. Onlar yılmadı, tam 21 yıldır her cumartesi günü bıkmadan, usanmadan evlatlarından bir haber alabilmek, katillerinden hesap sorabilmek için meydanlarda oldular. 600 hafta 4 bin 200 gün umut ettiler, mücadele ettiler… Bıkmadan, usanmadan… Bir kemik diyordu Berfo ana… Oğlu Cemil’in bir kemiğine kavuşmak için direniyordu, 104 yaşında oğlunun kemiklerine kavuşamadan hasretle gitti! Analar oğullarına kavuşmadan, adaleti bu ülkede göremeden göçüp gittiler. 21 yıldır süren mücadele analardan, çocuklara, torunlara, yeğenlere devredildi. 600’üncü haftalarında Cumartesi Anneleri Galatasaray meydanında binlerce kişi destek verdi. 

291111

 

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de 27 hektarlık ormanlık alan yandı

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu, Handarat Kampı'nda kontrolü sağladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...